Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Полезни » Охлаждане на кутия тип "направи си сам"
Охлаждане на кутия тип "направи си сам"
Внимание! Всичко описано е изпробвано и функционира нормално. Не съм отговорен за евентуални проблеми при дефектни компоненти или неправилно свързване и експлоатация на наличните такива. Правите всичко на собствен риск. Ако се съмнявате във възможностите си, моля, не рискувайте излишно. Това е и и си остава работа на ентусиаст и крие рискове.

Кратко въведение
Основният враг на една компютърна система е температурата. Особено при овърклок. Разбира се, е възможно и недостиг на напрежение да е причина за нестабилна работа (особено при овърклок) и повишаването му оправя проблема. Това обаче отново води до повишаване на отделяната температура. Така че както и да го сучем, почти винаги се стига до по-висока температура. Дори и да не се овърклоква, колкото по-хладно работят компонентите в дадена система, толкова по-дълъг е животът им. За по-евтините компютри, които нямат толкова топлоотделящи компоненти, охлаждане не е фатално.

Охлаждане
Така, стигнахме до съществото на проблема - температурата. Сега остава да я намалим. Най-евтиният метод е чрез въздушно охлаждане, каквото се ползва в над 99% от системите. Основният принцип: компонентът отделя топлина, тази топлина се предава на алуминиев, меден или съставен от двете сплави, радиатор, който я разсейва. Това е пасивно охлаждане. За по-критичните компоненти е нужно активно такова. Активното е същото като пасивното, но с добавен вентилатор, който обдухва радиатора и ускорява охлаждането. Каквото и да е охалждането, част от температурата се задържа в кутията и така влошава процеса на охлаждане. По-евтините системи, които нямат скъпи и съответно топлоотделящи копоненти, не са застрашени толкова, но при по-скъпите това може да е проблем.
В днешно време хората отдават твърде малко значение на компоненти като кутия, захранване и др. и се шири обща представа, че това не са важни компоненти. Да, захранването наистина е по-важно оп принцип, но значението на кутията също не трябва да се пренбрегва. По-добрите кутии осигуряват, преди всичко, по-добър дизайн и, следователно, по-добра циркулация на въздуха в нея. Това и стабилността й са основните й функции. Удобство на инсталация, допълнителни джаджи в комплекта и красив външен вид са на заден план.
За да се охлажда добре една кутия именно циркулацията на въздуха в нея трябва да е добър. За целта се използват 2, 3 или повече вентилатори (case fans). Обикновено два са достатъчни, но не пречи и повече, стига да имате място да ги монтирате. Единият вентилатор се монтира на предната долна част на кутията и задачата му е да всмуква въздух извън кутията и да вкарва този свеж въдух вътре в нея. За целта повечето кутии днес имат решетки отпред (за да не пречат на въздушния поток). Вторият вентилатор се монтира в задната част на кутията, където всички кутии имат решетки/дупки и място за монтаж на поне един вентилатор (зависи от големината на кутията и дизайна й). Неговата задача е да изкара вече вкарания и затоплен въздух.
Така се получава добра циркулация и температурата пада.
Недостатъкът при монтиране на вентилатори е увеличеният шум. Противно на популярните вярвания, при наличието на един нормално шумен и един по-шумен вентилатор, по-шумният НЯМА да заглушава другия. Напротив, шумовете се наслагват. Учителите са доста наясно. Дори само един-двама ученици да говорят силно, ако останалите дори и шептят, нивото на шума в стаята се увеличава.
Но нека не се отплесвам.

Ако имате един или два излишни вентилатора или пък ви се дават пари за нови, не боли да се монтират за да помагат за охлажданете на системата.
Лично аз имах два 80мм. вентилатора: един от стария ми охладител на процесора и един от едно старо захранване.

Свързване на вентилаторите
Ако са нови, ще са с трипинови конектори готови за свързване към дъното, което винаги има поне един слот за вентилатор за кутия. Някои нови вентилатори имат и преходници към четирипинов молекс и така можете да ги свържете към същите кабели, които се използват за захранване на CD устройствата и твърдите дискове.
Ако вентиалторите вече са използвани и са от охладител за процесор, също трябва да са с трипинов конектор. Някои захранвания обаче, като моето старо например, ползват вентилатор с двупинов конектор. В случая трябваше да приложа малко сила за да свържа двупиновия конектор към трипиновия слот на дъното. ВНИМАНИЕ: можете да повредите дънната си платка по този начин. Нужно е да се процедира ВНИМАТЕЛНО! При добро свързване всичко ще си работи нормално и най-много да отклоните металните пластини на слота на дъното много леко встрани, което не е голям проблем. Иначе винаги можете да си махнете конекторите на венитлаторите, да заголите двете жички и да ги свържете към 4-пиновите молекси (за хард дисковете и оптичните устройства). Просто трябва да се погрижите кабелчетата на вентилатора да стоят свързани без да се прекъсва връзката и да прецените към кой извод ще свържете вентилатора.
Реално погледнато, от значение е напрежението, което се подава. При стандартните слотчета за вентилатори на дъната се подават 12V, някои захранвания (по-скъпите) имат специални, отделни конектори за вентилатори, а обикновеният 4-пинов молекс подава едновременно 12V и 6V. Напреженията се подават от двете страни. От страната със жълтия кабел се подават 12V, а при червният - 6V. Вентилаторите могат да работят и при двете напрежения, просто при по-високото ще се въртят по-бързо и ще са по-ефективни, но и по шумни. Вие преценявате къде ще ги свържете в зависимост от това колко ефективно охлаждане ви е нужно и доколко шумът е проблем за вас.
Важно: ако имате два вентилатора и няма начин да ги свържете към еднакви напрежения и се налага единият да е свързан към 12V, а другият - към 6V, трябва да прецените този на 12V дали да е отпред или отзад. Има разлика къде ще е бързият вентилатор: 1) ако бързият е отзад, то той ще издърпва по-бързо въздуха отколкото се вкарва и ще се получи отрицателно налягане. Това води до по-добро охлаждане, но може да напълни компютъра с прах доста по-бързо, което пък да доведе до обратния ефект след време. 2) ако бързият вентилатор е отред (според мен) е по-добре. Охлаждането пак ще е налице и не мисля, че разликата ще е толкова огромна за да си заслужава да се чисти често компютъра. И все пак изборът е ваш.
Като цяло не купувайте вентилатори преди да се уверите, че ще има къде да ги свържете. Колкото до шума, ами то е до експериментиране - изпробвате даден вентилатор на кои напрежения колко шумно работи и преценявате на колко ще го държите и къде ще го монтирате.

Следва: конкретният случай с моя компютър.

Ето и конкретният случай с моя компютър.
Ето така изглеждаше компютърът ми преди промяната. Бях свързал единият ми тогава вентилатор да обдухва леко хард диска. Ефектът не беше голям, но беше по-добре от нищо, а и самият вентилатор иначе "седеше" без работа.Ето предният панел на кутията ми преди "варварствата", които ще му причиня с един нож.Ето същят този панел, но вече осквернен. Знам, че отворът е груб и грозен, но нямах нищо друго освен нож и пластмасата си беше твърда. Пък и няма да го нося на изложба. Трябва ми ефективност, а не външен вид. Все пак не се плашете, преди да хванете ножа проверете дали кутията ви не е проектирана да пропуска въздух отпред без допълнителни манипулации. Моята е доста стара и затова няма и се наложиха по-драстични мерки.Ето и предният вентилатор вмъкнат в една пластмасова решетка, която явно производителят на кутията ми е сметнал да се използва точно затова. Понеже вентилаторът шаваше вътре и не беше стабилен, се наложи за уплътнение да изрежа малко парченце от тази материя, върху която седят дъната в кутиите си.Ето същият вентилатор, но по-близък план и от другата страна. Целта е да се види по-добре уплътнението.Ето го и вентилаторът, монтиран и готов за експлоатация. Свързан е към конектора на дъното за вентилатор за кутия (chassis fan), който подава 12V и, следователно, вентилаторът се върти бързо.Ето и задният вентилатор монтиран.Ето и охлаждането вече завършено. Отново малко недодялано, но съм премахнал IDE кабелите от пътя на въздушната струя като съм ги лепнал с тиксо за другата стена. Така струята минава доста безпрепятствано и спомага за охлаждането и на видеокартата, а понеже съм махнал и пластините на кутията за PCI карти (вляво) струята и излиза лесно навън. В горната част, по-топлият въздух се засмуква от задния вентилатор и се изкарва навън.Чрез Everest направих сравнение с температурите преди и след допълнителното охлаждане. Забелязаха се спадове при температурите на всички компоненти. Най-малко на процесора (около 2-3 градуса), малко повече на дъното и видео картата (4-5), докато при харда разликата беше доста голяма. От 38 градуса спадна на около 29, което не е никак малко. На моменти дори спадаше до 27.
Доколко е вярно отчитането, не знам, но разлика определно има и като за направено без излишни средства, си струва усилията.

Заключение
Не се сещам какво да добавя като за финал. Ще повторя да внимавате много ако правите нещо подобно и ако не сте сигурни, да не рискувате. По принцип ако системата ви работи добре, не са нужни допълнителни манипулации. Това си е въпрос на любопитство и ентусиазъм и крие реални рискове. Не толкова от лично нараняване, а по-скоро от повреждане на компоненти, което води след себе си само главоболия. По-скъпите кутии имат и по-добър дизай и са проектирани доста по-добре за да осигуряват по-добро охлаждане и си пристигат с готови монтирани вентилатори, но това не значи, че и евтините такива не могат да се охлаждат прилично. Просто става по-трудно - с повече усилия и търпение.
За финал - един съвет за охлаждане:
По принцип активното охлаждане е по-ефективно от пасивното и ако мислите да монитрате някакво охлаждане, трябва да знаете, че медта е доста по-добър избор при активни охлаждания, когато има вентилатор, който да обдухва медния радиатор.
При пасивни охлаждания алумният е по-добрият избор, особено ако е с медна основа. Това е така, защото медта има доста по-добра топлопроводимост, но откъм разсейване на тази топлина изостава от алумния. Т.е. топлината се "транспортира" по-бързо в медта, но при отделянето и във въздуха алумният се справя по-добре.

Ами това е. Надявам се да съм бил полезен, дори и ако става въпрос за убиване на време поради скука.


Публикувана от cheatereye на December 26 2006
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13173]
Registry Mechan... [12929]
Super MP3 Downl... [12913]
Microsoft Secur... [12640]
Rotativki [11670]
Hiren`s v10.0.9 [9652]
K-Lite Mega Cod... [9106]
BitComet 1.21 F... [9088]
Black Market fo... [8201]
MOBILedit! 6.1.... [7772]
Ново от Калдата