Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Линукс и UNIX » Най-важните хитрини и съвети за всеки начинаещ Linux потребител
Най-важните хитрини и съвети за всеки начинаещ Linux потребител
Страница 1 от 3


5 често допускани грешки при работа с Linux, дузина команди, които задължително трябва да се знаят, и 5 неща, които можете да направите веднага след инсталация на Ubuntu
С пристигането на най-новата версия на най-популярната Linux дистрибуция  (Ubuntu 11.10, която  би трябвало да е факт, когато четете това) причините да се изпробва операционна система с отворен код стават още повече. В най-пресните си итерации откритата платформа е още по-лесна за използване, с по-добра поддръжка за 64-битови архитектури, с много подобрения по отношение на използваемостта и какво ли още не.
А ако сте сред многото начинаещи Linux потребители, които са преодолели притесненията си от непознатото, можем само да ви поздравим за успешния избор – защото вече сте поели по пътя на свободата - далеч от високите цени, обвързването със специфични фирмени технологии, постоянните малуер атаки и останалите обичайни неприятности, свързани с използването на Windows и Mac OS. 
От друга страна, Linux не е лъжица за всяка уста и някои от спецификите дори на „User-friendly“ варианти като Ubuntu може да откаже мнозина още в началото. В случай че вече сте пробвали и се ориентирате в тази посока, все пак не бързайте да се обезсърчавате. В настоящия материал събрахме информация, която може да ви помогне да оползотворите по-добре пълните възможности на Linux и да откриете по-лесно скритите съкровища на платформите с отворен код.
5 класически грешки, допускани от начинаещите Linux потребители
Започваме с грешките, защото те са именно това, което обикновено правим първо при всеки свой сблъсък с нещо ново и непознато. В случая е важно да се знае, че никоя от споменатите по-долу грешки не е от „фатално” естество. Но ако знаете предварително повече за тях, можете по-лесно да ги избегнете и да си спестите ненужни ядове и притеснения. А ето ги и петте неща, които е добре да избягвате, правейки първите си стъпки в света на Linux.
Грешка 1: Очаквате Windows 
Ние, хората, сме същества на навика, който нерядко управлява и целия ни живот. Затова е нормално след години, прекарани в работа с Windows или Mac OS, да очаквате да ги виждате всеки път когато седнете пред компютъра. И действително, Ubuntu, а и много от останалите нови Linux дистрибуции, възприеха голяма част от стандартните начини за взаимодействие от Windows и Mac системите, така че унификацията в интерфейсите на различните ОС конкуренти всъщност е доста напреднала. Но при малко по-задълбочено навлизане в спецификите вече става очевадно, че дори най-силно насочените към индивидуални потребители дистрибуции не са Windows.
Това обаче не значи, повтаряме, НЕ ЗНАЧИ, че Linux-ите са по-трудни за работа или за усвояване. Простотата на използване на Ubuntu например е пословична, затова и не е случайно, че това е най-популярната Linux дистрибуция. Но все пак е различна, така че може да ви отнеме известно време да свикнете с малко по-другия начин, по който се правят нещата. Не позволявайте все пак това време и вроденият ви мързел (какъвто, уви, дреме у всички ни) да ви откажат – безспорно с малка инвестиция на време и усилия можете да спечелите голяма купчина предимства, а и да си спестите доста пари в дългосрочен план.
Грешка 2: Използвате ненужно Root достъпа
Една от големите разлики между Linux и Windows е, че Linux потребителите нямат по подразбиране „root“, т.е. администраторски достъп до системата. Това е голям плюс от гледна точка на сигурността, така че е добре да пазите и ползвате root достъпа само за случаите, когато той наистина е необходим.   
От друга страна, не бива и да се плашите да ползвате root достъпа, когато решите, че ви трябва – все пак има някои задачи, които изискват администраторски привилегии. Важното е да ги ползвате само когато наистина трябва.
Грешка 3: Използвате Google, за да търсите софтуер
Ако току-що сте преминали към Linux от Windows, много вероятно е да се изкушите да търсите допълнителен софтуер, като използвате стандартния за Windows подход – ровейки онлайн с любимата си търсачка. Едно от големите предимства на Linux обаче е в това, че осигуряването на допълнителен софтуер е значително по-лесно (дори да оставим настрана, че е и напълно безплатно). Почти всички съвременни Linux дистрибуции имат модул от типа „package manager“ и именно той е едно от нещата, които трябва да локализирате най-напред. В Ubuntu въпросният модул се нарича Ubuntu Software Center и трябва да стане ваш пръв приятел. Точно с негова помощ ще можете да намерите всяка програма, която ви трябва.
Грешка 4: Плашите се от командния ред
Съвременните операционни системи, включително Linux и особено последните Ubuntu-та, на практика ни накараха да забравим т.нар. команден ред – нещо, което почти не ни се налага да използваме. Много вероятно е да не се наложи и на вас във взаимодействието с избраната отворена платформа. 
В Linux командният ред все пак е важен, но пък и не бива да се плашите, когато ви се наложи да го ползвате. Няма нищо трудно – писането на някоя и друга проста команда (вж. следващата секция на статията) не е по-сложно от това, да кликаш из купища прозорци на потребителския интерфейс, докато откриеш каквото ти трябва (ако изобщо го откриеш). Но за сметка на това може да бъде доста по-бързо и по-ефективно. Не твърдим, че трябва непременно да се стремите да работите с команден ред, но ако все пак нещо го налага, не се стресирайте излишно. 
Грешка 5: Отказвате се твърде лесно
Промените винаги са свързани със стрес без значение колко прости може да са всъщност те и независимо дали сменяте квартира, мобилен телефон или операционна система. В случая е важно да си припомните, че не сте родени с познания нито за Windows, нито за OS X – със сигурност са ви трябвали време и работа, за да се научите как да ги използвате пълноценно и ефективно в зависимост от конкретните ви нужди.
Същото се отнася и за Linux. Фактът, че тази платформа ви предлага по-различен начин на работа в сравнение с този, с който сте свикнали, не означава, че новият е с нещо по-лош или по-труден – той просто е друг. Ако си повтаряте редовно тази „мантра“ всеки път когато се сблъскате с нещо, различно от очакванията ви, скоро ще забравите за тях и ще откриете, че в много отношения Linux си върши работата дори много по-добре от другите платформи.


Публикувана от admin на December 06 2011
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13354]
Registry Mechan... [13122]
Super MP3 Downl... [13102]
Microsoft Secur... [12834]
Rotativki [11887]
Hiren`s v10.0.9 [9737]
K-Lite Mega Cod... [9213]
BitComet 1.21 F... [9164]
Black Market fo... [8367]
MOBILedit! 6.1.... [7937]
Ново от Калдата