Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Линукс и UNIX » Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”
Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв”
Страница 1 от 3

Linux е много повече от Ubuntu, а поредицата актуализации в дистрибуциите на операционната система през последните месеци определено вдига летвата при отворения код. В тази статия ще ви запознаем с някои от най-пресните проекти и ще припомним как можете да ги изтествате безопасно на компютъра си, преди да решите дали да минете изцяло към тях. 
Linux темата нерядко намира място на страниците на PC World и няма как да е иначе, при положение че отвореният код става все по-актуална и интересна алтернатива не само в сферата на приложенията, а и при операционните системи, където са и корените й. Наистина, тази тема отдавна не беше засягана, но вече е крайно време предвид редицата интересни актуализации в различните дистрибуции, които се нароиха през последните месеци. При множеството такива дистрибуции и цялото им многоспектърно разнообразие проблемът с избора на най-подходящата също е на дневен ред, което е още един повод да направим макар и кратък обзор на интересното от отворения и свободен свят на Linux напоследък.
Избрахме да предложим на вниманието ви десет повече или по-малко популярни дистрибуции, които според нас си заслужават вниманието, а след кратките им презентации ще ви припомним и няколко стандартни начина да ги изтествате на своя компютър, без да нарушите целостта на стандартната Windows OS. Но първо за дистрибуциите:
1. Tiny Core Linux 4.0 
Официален сайт: http://distro.ibiblio.org/tinycorelinux/ 

При обем под 12 МВ графичната Linux настолна среда Tiny Core не случайно е пропагандирана като “най-малката Linux дистрибуция в света”. Произлязъл първоначално като клон на Damn Small Linux, този софтуер работи изцяло в паметта на РС-то и се зарежда невероятно бързо. От друга страна, потребителите имат пълен контрол върху това, кои приложения и какъв допълнителен хардуер да се поддържат, независимо дали става въпрос за настолен компютър, нетбук или сървър. Издадената малко преди края на септември версия 4.0 на тази модулно базирана миниатюрна дистрибуция актуализира и множество библиотеки, като сред важните подобрения спрямо предишните итерации е и възможността за превключване към едно от най-актуалните ядра Linux kernel 3.0.3.
2. Ubuntu 11.10 (Beta 2)
Официален сайт: https://wiki.ubuntu.com/OneiricOcelot/ / www.ubuntu.com 

Макар да представлява само малка част от Linux вселената, Ubuntu без съмнение допринася най-много за нейната популярност. Октомври по принцип е месецът за появата на поредната версия на тази дистрибуция, а именно на “големия оцелот” Ubuntu 11.10. По времето за подготовка на настоящата статия финалният релийз на тази ОС все още не беше излязъл, но към средата на септeмври се появи нейната последна бета (Beta 2), от която също може да се съди за подобренията. Едно от тях е, че графичната среда GNOME е актуализирана до версия 3.1.92 с тенденция за преминаване към GNOME 3.2. Освен това ядрото е Linux kernel 3.0.4, а OneConf модулът е интегриран в Ubuntu Software Center, което помага при синхронизацията на инсталираните приложения между различни компютри. Ubuntu 11.10 Beta 2 също така подобрява поддръжката за инсталиране на 32-битови библиотеки и пакети приложения върху 64-битови системи, а към момента на излизане на финалната версия (която вероятно вече ще е факт, когато четете това) би трябвало да има и специални имиджи за компютърни устройства с ARM процесори, поддържани от Linux общността. 
3. KNOPPIX 6.7.1
Официален сайт: http://knopper.net/knoppix/knoppix671-en.html 

Заемащият едно от предните места в предпочитанията на Linux потребителите KNOPPIX наскоро беше актуализиран до версия 6.7.1. Популярната дистрибуция, която се предлага под формата на live CD или DVD, използва десктоп средата LXDE, а последната й версия добавя и някои новости, като актуализирана Debian “Squeeze” функционалност, Linux kernel 3.0.4 и X.Org Server 1.11. Освен това във въпросното издание са включени също някои експериментални (безплатни) Nouveau графични модули, поддържащи NVIDIA видеокарти, а заедно със самата ОС идват също популярни open-source приложения, като LibreOffice 3.4.3 (заместителя на OpenOffice), уеббраузърите Chromium 13 и Firefox, както и eViacam – интересна програмка за уебкамера, която ви позволява да управлявате курсора не с мишката, а с движения на главата.  
4. Scientific Linux 5.7
Официален сайт: http://www.scientificlinux.org/ 

Насочената главно към академичните среди операционна система Scientific Linux е безплатна дистрибуция от корпоративен клас, създадена на базата на сорс пакети от Red Hat Enterprise Linux и “сглобена” от редица научни лаборатории, сред които известните Fermilab и CERN. Сред интересните новости във версия 5.7 на платформата споменаване заслужават неща, като Alpine 2.02 (инструмент за четене, изпращане и управление на електронни съобщения), стекируема унифицираща файлова система, фърмуер за безжични Intel устройства, R 2.13.1 (език и среда за статистически изчисления и графики), ъпдейтвани кърнъл модули за журналната файлова система XFS, а също и такива за OpenAFS и NDISwrapper. Всъщност до излизането на настоящия брой на PC World важните нови добавки в тази ОС може и да са се умножили, тъй като дотогава би трябвало да се е появила и следващата версия 6.х. 
5. CentOS 6.х
Официален сайт: http://www.centos.org/ 

CentOS е още една Linux дистрибуция, която подобно на горната е базирана на Red Hat Enterprise Linux и съответно е напълно съвместима с изданията на “червената шапчица”. CentOS е насочена главно към организации или индивидуални потребители със склонност към безплатни експерименти и без особена нужда от комерсиална поддръжка. В последните версии на тази ОС бяха оправени редица бъгове и внесени различни функционалности, най-специфичните сред които са безпроблемната работа с Wi-Fi/Bluetooth безжични мрежи, възможностите за споделяне със Samba сървъри, широката мултимедийна поддръжка и др. Характерно за изданията от 6.х серията обаче е, че те не се предлагат като ъпгрейд за стари версии, а като задължителни нови инсталации – опция, която произлиза от факта, че CentOS 6.х системите се изцяло преработени и не използват същите инсталационни кодове. Разбира се, за повече подробности относно новостите и достойнствата в последните версии на тази ОС силно препоръчително е да се правят справки в посочения по-горе официален сайт.
6.Публикувана от admin на December 06 2011
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13173]
Registry Mechan... [12929]
Super MP3 Downl... [12913]
Microsoft Secur... [12640]
Rotativki [11670]
Hiren`s v10.0.9 [9652]
K-Lite Mega Cod... [9106]
BitComet 1.21 F... [9088]
Black Market fo... [8201]
MOBILedit! 6.1.... [7773]
Ново от Калдата