Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Полезни » Ускоряване на браузъра
Ускоряване на браузъра
Страница 1 от 3


Полезни трикове и шорткъти за пестене на време и по-бърза работа с Firefox и другите популярни браузъри
В днешно време браузърите са може би най-използваният тип приложения и това е обяснимо предвид факта, че едва ли вече има компютърен потребител, който да не влиза в Интернет, независимо от предпочитаното устройство - било то настолен РС, лаптоп, нетбук, таблет или смартфон. Това предопределя и друг факт, а именно, че непредвидените забавяния при сърфирането са сред най-често срещаните и досадни главоболия за всеки съвременен Интернет потребител, а причините невинаги са в хардуера или операционната система на конкретното устройство. Нерядко “виновникът” за тях е самият браузър, затова в тази статия ще ви разкажем за някои достъпни и лесно осъществими начини да ускорите работата на този тип приложения. 
Разбира се, няма да пренебрегнем и останалите често използвани браузъри, но основният ни акцент ще е върху Firefox, като изборът ни се обуславя от две основни причини. Преди всичко според последните статистики от края на март това е вторият по популярност браузър след Internet Explorer (на който пък доста сме обръщали внимание) и, второ, нерядко той служи като еталон за сравнение, а триковете, подходящи за него, често работят и при другите известни приложения от този тип, в това число Internet Explorer, Google Chrome, Opera и Safari. Впрочем в това ще можете да се уверите и сами, ако прочетете докрай настоящата статия. Но нека да приключим с предисловията и да започнем по същество.
Оптимизирайте браузъра за повече производителност (работи при Firefox и IE)
В миналия брой 5 вече засегнахме тази тема във връзка с оптимизациите на мрежовата производителност, затова тук няма да се разпростираме отново върху нея, но все пак ще припомним основното. А първата база, която трябва да се покрие в това отношение, е увеличаването на броя връзки с Интернет сървърите, които може да прави вашият браузър. Този метод е валиден както за Firefox, така и за Internet Explorer (IE), а ето как става на практика.
- За Firefox: напишете в адресната лента "about:config", след което обещайте да бъдете внимателни. След това във филтриращото поле напишете "network" и скролирайте до network.http.pipelining. По подразбиране тази настройка ще е сложена на стойност “False”, а вие я променете на True. На network.http.pipelining.maxrequests зададената стойност е 4, а вие я променете на число от 8 до 12. Този елементарен трик ще ускори работата на браузъра ви от 30 до 50 %.

- При Internet Explorer ще трябва да направите промяна в регистрите на операционната система: в менюто Start въведете "regedit" -> открийте HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Internet Settings, където MaxConnectionsPer1_0Server и "MaxConnectionsPerServer" трябва да са със стойности от поне 10.
Премахнете излишните плъгини и разширения (работи при Firefox, IE, Opera)
Плъгините и разширенията на браузъра взаимодействат с уебстраниците по различни начини, като тези взаимодействия отнемат време. Всъщност според разработчиците на Firefox разширенията забавят стартирането на браузъра средно с 10%, което значи, че ако потребителят ползва 10 добавки, времето за стартиране на Firefox ще се увеличи двойно в сравнение със случая, когато липсват такива. На бързите компютри това може да означава разлика от 1-2 секунди, което е почти незабележимо, но ако става въпрос за по-старички РС-та или нетбуци, чакането може да се удължи с 8-10 секунди, което вече е проблем. От друга страна, някои от плъгините се ползват рядко или даже почти никога, така че, ако искате да направите сърфирането си из Интернет пространството още по-бързо, силно препоръчително е да ги изключите. Ето как:
- При Firefox изпълнете клавишната комбинация Ctrl+Shift+A, за да отворите Add-on Menager-а, от там можете бързо и лесно да отстраните ненужните плъгини и разширения. От друга страна, някои добавки за Firefox могат и да подобрят продуктивността ви или поне да направят сърфирането ви малко по-приятно – например като блокират голяма част от рекламите, които неизбежно срещате по сайтовете. Точно за тази цел е създадено разширението Adblock Plus, което след инсталиране ще ви спести досадните банери, анимации и пр.
- При Internet Explorer -> Tools -> Manage Add-ons -> в левия панел под Show посочете All add-ons, а след това при полето Add-on Types изберете Toolbars and Extensions. Там ще откриете всички инсталирани плъгини и разширения, както и колко точно време отнема на браузъра, за да ги зареди.

- При Opera изпълнете клавишната комбинация Ctrl+Shift+E, за да отворите страницата с разширенията. Нещо, което допълнително може да натоварва Opera, са уиджетите; тях можете да менажирате от Menu -> Widgets -> Manage Widgets... С инсталирането на Opera и страницата с уиджетите, и страницата с разширенията са празни, но след няколко месеца ползване при всички положения ще искате да изключите някои от допълненията към браузъра.


Публикувана от admin на December 10 2011
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

Парола



Не сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13173]
Registry Mechan... [12929]
Super MP3 Downl... [12913]
Microsoft Secur... [12640]
Rotativki [11670]
Hiren`s v10.0.9 [9652]
K-Lite Mega Cod... [9106]
BitComet 1.21 F... [9088]
Black Market fo... [8201]
MOBILedit! 6.1.... [7772]
Ново от Калдата