Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Windows » Как да си свалим и изпробваме Windows 8 безплатно
Как да си свалим и изпробваме Windows 8 безплатно
Страница 1 от 3

Кратък „тест драйв” пътеводител за следващата операционна система на Microsoft и нейния нов сензорен Metro интерфейс
Светът на софтуера винаги се е развивал твърде динамично, а напоследък това важи с особена сила за операционните системи. Твърдението ще бъде вярно дори да оставим настрана тези с отворен код и се съсредоточим само върху платформите на Apple и Microsoft, които през изтичащата година получиха важни обновления в лицето на Mac OS X Lion и Windows 8. Наистина втората все още не е официална и е налична само в т.нар. Developer Preview (версия за предварителен преглед за разработчици), но тъй като се предполага, че след излизането си през следващата година тя ще стане по-популярна сред потребителите, в следващите редове ще обърнем внимание именно на нея. И по-точно ще ви разкажем как можете още сега да си свалите, инсталирате и тествате нейната предварителна версия и сензорния Metro интерфейс. Разбира се – напълно безплатно. Но нека първо да се спрем накратко върху главните нововъведения и особености на Windows 8.
Няколко думи за особеностите на Windows 8
Разработката на Windows 8 започна почти веднага след излизането на „седмицата”, а първите представяния на „осмицата” датират още от януари тази година, когато по време на CES 2011 г. шефът на Microsoft Стив Балмър я показа на широката общественост. През септември пък се появи Developer Preview версията, която беше демонстрирана в работещ вид на различни мобилни устройства. Какво научихме от тази версия за новата ОС Windows 8? 
Преди всичко това е първата настолна операционна система на Microsoft, която е оптимизирана за работа и със сензорни дисплеи. Всъщност Windows 8 има два интерфейса: един „класически”, който се управлява по стандартния начин чрез мишката и клавиатурата, и новия интерфейс, наречен Metro и взет назаем от фирмената мобилна ОС Windows Phone 7 (Mango). Разбира се, с възможности за бързо превключване между двата. 
Идеологията за специално адаптираните за Windows 8 приложения също е донякъде променена, като в случая става въпрос не само за интеграция в Metro интерфейса с помощта на т.нар. панели (tiles). Появил се е например и пълноекранен режим на работа, при който няма никакви други прозорци или отвличащи вниманието елементи (аналогична функция има и в Mac OS X Lion). При това приложенията могат да взаимодействат както помежду си, така и с мрежови услуги. Например при създаване на електронно писмо e-mail клиентът може да взима изображение за прикачване не само от хард диска, но и от уебресурси като Facebook или Flickr. Фирмената клауд услуга SkyDrive също е доста тясно интегрирана в Windows 8, като осигурява достъп до важни документи, настройки и друго съдържание от всякакви Windows базирани устройства с връзка към Интернет.
С Windows 8 от Microsoft ни обещават също доста по-кратки времена за стартиране/зареждане на системата. Ако се съди от официалните данни на компанията, новата платформа е изградена на базата на Windows 7, но и с редица сериозни оптимизации по отношение на потреблението на системни ресурси. Една от тях е например значителното намаление на консумираната оперативна памет, което поне на теория означава, че Windows 8 ще работи на стари компютри дори по-добре, отколкото предшествениците си. Преработени са също Task и Windows Explorer модулите, като са добавени и нови възможности за работа с мултидисплейни конфигурации.  
Не бива да се пропуска и фактът, че в новата операционна система е увеличена и базата от поддържани хардуерни платформи. Тоест освен x86 (x32 и x64) архитектурите Windows 8 поддържа ARM, както и следващите поколения SoC (System-on-Chip) процесори, които ще отворят нови възможности за пестене на енергия и ще позволят на бъдещите Windows 8 базирани таблети и ultrabook лаптопи да работят по цял ден с едно зареждане на батерията.
Звучи обещаващо, нали? При всичко това би било нормално човек да няма търпение да чака до лятото или есента на 2012 г., когато се очаква да бъде пусната финалната версия на Windows 8. Е, имаме добра новина за най-нетърпеливите: използването на Windows 8 Developer Preview не е ограничено само за разработчиците, а е достъпно и за „нормални” потребители.
Важно е да се отбележи обаче, че не е и за новаци. Все пак това е съвсем предварителна версия (дори не и бета), така че, както предупреждават от Microsoft, всеки сам си носи рисковете, тъй като е възможно операционната система „да е нестабилна, да не работи правилно или поне по начина, по който ще работи финалната версия на софтуера”.
Добре, предупредени сте. А сега, ако интересът ви все още не е охладнял, нека да видим как можете да си инсталирате и тествате Windows 8 Developer Preview.
Windows 8: подготовката е всичко

 
Едва ли е небходимо да подчертаваме отново, че е много, ама много лоша идея да инсталирате Windows 8 Developer Preview на своя основен компютър. Много е възможно например част от софтуера, който използвате ежедневно, да не работи под този ранен билд на операционната система. Съществува и реална опасност да загубите някой важен документ, ценни фотографски спомени или част от музикалната си или видеоколекция. 
Ако не разполагате с излишна машина, която да ви като тестова постановка, добре е поне да инсталирате Developer Preview на дял от хард диска, различен от партишъна, на който е инсталирана основната ви ОС, или най-добре на отделен хард диск. 
Следвайте инструкциите от секцията „Инсталиране на Windows 8 Developer Preview” в тази статия. Ако използвате отделен хард диск, заменете го с основния, след като изпечете ISO файла на DVD, и инсталирайте върху него. Ако сте избрали варианта с отделен партишън, уверете се, че при инсталацията специфицирате възможно най-много параметри. 
Ако единственият ви вариант е да инсталирате Windows 8 Developer Preview върху текущата си операционна система, направете резервни копия на възможно най-голяма част от важните си данни на външен хард диск или посредством някоя онлайн услуга за бекъп. Изровете инсталационния диск на текущата си операционна система плюс тези за важния софтуер, който използвате в момента, и ги подгответе за всеки случай - така че, ако нещо се обърка, да можете да ги преинсталирате.Публикувана от admin на January 08 2012
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13472]
Registry Mechan... [13242]
Super MP3 Downl... [13227]
Microsoft Secur... [12934]
Rotativki [11991]
Hiren`s v10.0.9 [9796]
K-Lite Mega Cod... [9260]
BitComet 1.21 F... [9228]
Black Market fo... [8477]
MOBILedit! 6.1.... [8057]
Ново от Калдата