Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Сигурност » В тайнствения свят на IP видеонаблюданието
В тайнствения свят на IP видеонаблюданиетоОт година на година системите за видеонаблюдение стават технически все по-съвършенни и разпространени. В потвърждение на това са прогнозите на анализаторите, които предсказват сериозен растеж в този сегмент

Според прогнози, през тази година световният пазар на системи за видеонаблюдение ще претърпи значителен ръст в различните сегменти, в които се използва. В последно време интересът към тези системи се увеличи, тъй като темата за безопасността стана изключително актуална. Решенията за видеонаблюдение се използват в проекти за безопасност на града, университетски градове и училища, търговски и бизнес центрове, летища, банки и други обекти.

Според прогнози на анализаторите от Frost and Sullivan, пазар на CCTV (Closed-circuit television) и видеонаблюдение до 2012 година ще нарасне до 1,94 млрд. долара. Това означава, че се явява един от най-активно развиващите се сегменти на пазара на системи за безопасност на сгради.

Анализаторите от IP Video Market Info очакват, че от 2010 до 2012 година на системи за IP-видеонаблюдение ще се увеличат с 200%. В резултат, в рамките на шест месеца половината от инсталираните системи за видеонаблюдение ще бъдат базирани на IP. Въпреки бързия ръст на продажбите на IP-базирани продукти, в никакъв случай няма да се откажат от пускането на аналогови камери. По данни на мониторинга, който са провели специалисти на компанията “Линдекс”, на руския пазар на видеонаблюдение делът на IP решенията са не повече от 5-6%, но към края на 2010 година той може да нарасне до 8-9%. Популярността на аналоговото видеонаблюдение обаче в никакъв случай не пада.

Според данни на компанията Soft-Тronik Networking, през 2009 година сегментът на IP видеонаблюдението е демонстрирал сравнително устойчив ръст независимо от кризата. Вероятно тази тенденция ще се запази през тази година, дори при по-голям ръст. Такива решения ще бъдат търсени от крайни клиенти, големи организации, държавни учреждения, военни и органи на реда. Високият темп на развитие на този сегмент способства както за създаване на мащабни системи за видеонаблюдение, така и за разпределени персонални системи.

IP видеонаблюдението навлиза и във фокуса на големи мрежови . В края на октомври 2009 година компанията Allied Telesis заяви, че се насочва сериозно върху IP базираните видеоуслуги и по-специално върху видеонаблюдението.
Мрежовият гигант обяви през септември м.г. началото на партньорска програма, в която са се включили световни (Axis Communication, DVTel), дистрибутори и интегратори (ADT Security Services, Red Hawk) на решения за изграждане на подобен тип услуги.

Общ поглед върху IP видеокамерите
Преходът от аналогова към цифрова технология е част от еволюцията. Но от гледна точка на потребителите много въпроси, свързани с видеонаблюдението, могат да бъдат решени чрез уеднаквяване начина на използване както на IP устройствата, така и на аналогово оборудване.

Употребата на цифрови камери и IP технология позволява значително да се разшири спектърът от задачи, които могат да се извършат в една компания. При това дори потребителите могат и да не се откажат от инсталираните вече камери, а ще заменят за управление на медиа сървъра.

През 1996 г. Axis предложи да се съчетае цифрова видеокамера със сървър за управление, което в сравнение с аналоговите системи се оказало за времето си сравнително скъпо решение. Постепенно това направление се е развило активно и сега IP видеокамерите присъстват в портфолиото на компании като D-Link, Cisco (Linksys), Sony, Panasonic, Bosch и много други. Ако се погледне под определен ъгъл, то ще се установи, че съвременните IP/мрежови камери структурно вече са по-близо до компютрите, отколкото до стандартните камери. Всяка IP камера включва хардуерна част (централен процесор, оперативна памет, входно-изходни интерфейси и т.н.) и софтуерна част (операционна система и софтуер за управление/обработка на изображението).

Първите цифрови видеокамери са били свързвани към корпоративната Ethernet мрежа, а изображението се е предоставяло по FTP протокол. Фактически това била цифрова уеб камера, включена към медиа сървър. Съвременната IP камера представлява устройство с Ethernet интерфейс и захранващ блок. В някои варианти при безжичните камери за свързване към се приема безжичните стандарти IEEE 802.11 или GPRS технологията. В редица модели електрическата енергия се подава по Ethernet (Power-over-Ethernet, PoE), като в този случай и за захранване, и за свързване към корпоративната мрежа се използва един кабел. Към камерите могат да се добавят допълнителни датчици, които да регулират тяхната реакция при движение или звук, както и механизми, които изпълняват определени операции (при отваряне на врата например). Впрочем в самите IP видеокамери все по-често се вграждат интелигентни функции, например генериране на сигнал за тревога при засечено движение в определената зона на наблюдение. Новите технологии позволяват да се разширят възможностите на системите за наблюдение с помощта на допълнителни модули (например разпознават номерационен знак на машини, лица на хора и много други), в това число и при използване на вече инсталирано оборудване. Освен това камерите могат да записват и звук, което способства за по-доброто приемане на самите събития. IP камерите имат определени преимущества при използването им за контрол на достъпа. Пример за това е, че при отказ на сървър в една хибридна система, осъществяваща запис и обработка на изображението, аналоговата камера се оказва недостъпна.Стандартни и IP камери за видеонаблюдение
За по-голяма яснота какво представляват IP камерите за видеонаблюдение ще направим кратко сравнение със стандартните модели. Съществуват аналогови камери с включени към тях IP сървъри, при които опто-електронната част е аналогова. Този вид хибридни аналогови/IP камери се разпознават по това, че сензорите им са с презредова развивка и разделителната им способност е дадена в TVL (телевизионни линии). При тези камери IP частта се явява сървър, който е включен към изходния им аналогов интерфейс, и изпълнява ролята на централен процесор със съответния си мрежов интерфейс и софтуер за обработка на изображението. Основната разлика между тези и истинските IP камери произтича от използваните в тях interlaced CCD матрици, респективно недостатъците на презредова развивка в сравнение с прогресивна развивка (progressive scan), както и ограничението на максималната разделителна способност, което при PAL стандарта е 768x576 пиксела или 540TVL. Някои на аналогови камери предлагат в момента камери с разделителни способности 550, 570, 600, дори 700TVL. При тези модели обаче става въпрос за допълнителна обработка на изображението от DSP (digital signal processing) чипове, чрез която от максималните 540TVL чрез интерполация се достигат горепосочените разделителни способности.

Оптичната част
При IP камерите се използват обективи, съобразени както с размерите на матриците, така и с разделителните способности, които за момента достигат до 8 мегапиксела. Поради факта, че разделителните способности на тези камери са в пъти по-високи от тези при традиционните аналогови модели, някои монтират изключително широкоъгълни обективи (със зрителен ъгъл 90, 120 до 180 градуса) на камерите си. По този начин с една-единствена камера може да се обхване изключително голяма площ, за която иначе биха били нужни от 2 до 5 аналогови камери със съпътстващите допълнителни разходи (окабеляване, входове и скорост на запис на DVR/PC и др.). При това качеството на изображението остава по-високо от това на традиционните аналогови камери.

При IP камерите се използват сензори/матрици главно с прогресивна развивка (progressive scan), при които липсват едновременно недостатъците на изображението на презредовата развивка и ограничението на разделителната й способност. Според специалисти, засега CMOS технологията се налага над CCD по ред причини: значително по-ниска консумация на ток, по-евтина цена, опростена хардуерна част и др.

По-ниската консумация на ток е важна от гледна точка на топлината, която се отделя при работата на матрицата и нуждата от охлаждане за поддържане на нормалния режим на работа. По-малкото количество отделяна топлина позволява по-евтино организиране на охлаждането, както и по-малки размери на самите камери. Много важен е размерът на матриците, който варира от 2/3 до 1/4 инча. От него зависи светлочувствителността на камерата и качеството на изображението. Най-ниската разделителна способност при IP камерите е 0,3 мегапиксела (640х480) и достига до 5 мегапиксела, като съществуват специални модификации и за 11 мегапиксела. При този вид камери параметрите разделителна способност и скорост на предаване са взаимносвързани и пряко зависими от друг ключов елемент – процесорът и способността му да обработва и компресира изображението в реално време. Само за пример, ако една 5-мегапикселова камера при максимална резолюция предава със скорост 9 fps (кадър в секунда), то при 3 мегапиксела скоростта на предаване ще е 15 fps, а при 0,3 мегапиксела изображенията ще предават с 30 кадъра в секунда.

Централният процесор
в IP камерата обработва цялата видеоинформация, идваща от матрицата, компресира я в реално време и я изпраща към съответния мрежов изходен интерфейс. Той отговаря за допълнителната обработка на видеопотока, както и за логическите функции на камерата. Съвременните методи на компресия като MPEG-4 и H.264 (MPEG-4 част 10, AVC) изискват значително по-мощни процесори в сравнение с MJPEG, особено ако става въпрос за мегапикселови камери. Това е и основната причина камерите, които поддържат тези стандарти за компресия и то при високо ниво на кадрите (20-25 кадъра в секунда), да имат съответно по-висока цена. Използването на MPEG-4 и H.264 се налага заради това, че обемът видеоинформация, идващ от матриците на камерите в суров, некомпресиран вид, е огромен и изпращането му по мрежата без компресиране би било почти невъзможно. По-евтините модели камери с VGA резолюция с цел намаляване на цената използват маломощни процесори, твърдят експерти. Те не са в състояние да извършват висока компресия в реално време и затова при тях видеоизображението се предава в MJPEG формат, който изисква от 3 до 6 пъти по-голям мрежов ресурс в сравнение с MPEG-4 и H.264. Централният процесор е отговорен и за намаляването на един типичен за IP камерите проблем – забавянето. Това е времето между възприемането на образа от оптоелектронната част и момента на предаването и записването на този образ в крайното устройство, било то NVR или PC. Всъщност това е времето, необходимо на процесора да получи изображението, да го анализира (ако са зададени такива функции на камерата), да го компресира и да го изпрати по изходния интерфейс до крайното устройство. Тук принципът е следният: колкото по-мощен е процесорът, толкова по-малко ще бъде забавянето. Разбира се, за това забавяне значение имат също крайното устройство и инсталираният в него софтуер.Софтуерът за IP камери
Когато става въпрос за софтуера на IP камерите, трябва да се направи разграничение между камерите, предназначени за SOHO/SMB потребителите, и тези, които са разработени за професионално видеонаблюдение. По думите на експерти в сегмента у нас, именно интерфейсът е това, по което крайният потребител в SOHO/SMB сегмента преценява една камера. Те смятат още, че не може да се очаква някой да купи IP камера, за да я включи в дома или офиса си и да отдели една седмица, за да прочете и разучи как да я включи, инсталира, конфигурира, използва и т.н.

Софтуерът е важен и за многобройните допълнителни функции на камерите: аудио (еднопосочно, двупосочно, възможност за регулиране на нивото, вида и битрейта на аудиокомпресията, наличие на SIP телефония и др.), засичане на движението (алгоритъм за засичане, зони и нива на засичането, „частни“ зони), мрежови настройки (протоколи, адреси, възможност за мрежово известяване при събитие, наличие на безжична свързаност и др.), организация на записа (във вътрешна/външна памет, NAS, CIFS, NFS, FTP и др., условия за запис), управление на входно/изходни релейни сигнали, управление на потребители (потребителски групи, нива на достъп и т.н.), възможност за показване на допълнителна информация за средата (температура, интензитет на осветеност и др.), възможност за задаване на различни видеопотоци (за локална мрежа, за мобилен достъп, различни видове на компресия за отделните потоци) и др. Освен това добрите производители на IP камери постоянно доразвиват софтуерите на камерите си и ги предоставят на клиентите си за свободно изтегляне и прилагане.
В края на миналата година по време на семинар у нас компанията Milestone представи няколко нови версии на своите продукти. Сред показаните решения интерес представляваше третата версия на XProtect Corporate (анонсирана през септември 2009 г.). Тя е отворена софтуерна платформа, чрез която се осъществява IP видеоуправление с нови картови възможности и Smart Wall функционалност за наблюдение. Третата версия на XProtect Corporate позволява въвеждане на изображения от географски райони, сгради или стаи. Това картиране предоставя интерактивен достъп и командни системи за управление на наблюдателни системи, комбинирани с преглед в реално време. „XProtect Corporate картите лесно се моделират спрямо нуждите на потребителите чрез интуитивен drag-and-drop интерфейс, обясни Ян Габрейлсен, мениджър бизнес канали в Milestone Systems. – Опцията с картите предлага възможност за оптично приближение и дава бърз достъп до видео в сигналната локация.” XProtect Corporate 3.0 е съвместим с широк набор IР видеокамери и продукти за кодиране (MJPEG и MPEG4) от различни производители, което позволява комбиниране в най-подходящата за потребителя система. Новата версия предоставя възможност за поддръжка на до 100 камери, които да се включат в наблюдението. Графичната функционалност поддържа всички известни формати, включително jpg, gif, tif и др., а целият мениджмънт е централизиран.

Гарантиране и защита на IP мрежата
IP и Ethernet технологиите не гарантират на информация, т.е. при тях използването им в качеството им на охранителна система винаги остава риск, тъй като в мрежата възникват претоварвания или самите видеокамери могат да бъдат подложени на злонамерени атаки (DoS например). За целите на видеонаблюдението системите с цифрови IP камери трябва да функционират в отделни сегменти на мрежата с много строги ограничения. По този начин предаването на данни в цифров вид е по-защитено спрямо аналоговия. При предаването на данни в IP мрежата може да се осъществи кодиране, установяване на „воден знак” на пакетната информация, осъществяване на идентификация при свързване и IP филтрация.Решения за IP видеонаблюдение, предлагани на родния пазар
Родният пазар за видеонаблюдение следи съвсем отблизо тенденциите в тази сфера и у нас често се предлагат нови решения паралелно със световните им анонси.

През октомври миналата година един от водещите производители на камери за видеонаблюдение AXIS представи на българския пазар две нови мрежови камери - AXIS P1346 Network Camera и AXIS P5534 PTZ Dome Network Camera.
Първият модел осигурява HDTV 1080p качество на видеоизображението или 3-мегапикселова резолюция. Камерата дава възможност за работа на индивидуално конфигурируеми потоци в H.264 и Motion JPEG формати. Устройство предлага ден/нощ функционалност, P-Iris контрол за оптимална острота на образа, цифров PTZ, включително мултистрийминг и лесна инсталация с дистанционен обратен фокус, фокус асистент, пиксел брояч и Power Over Ethernet (PoE). Освен това AXIS P1346 включва двупосочен аудио порт, един SD/SDHC слот за карта за на локално съхранение, както и интелигентни функции.

AXIS P5534 предлага HDTV 720p качество на видеото, 18x увеличение и 360-градусово въртене с авто-флип функционалност. Камерата позволява множество PTZ, индивидуално конфигурируеми H.264 и Motion JPEG видео потоци. Други характеристики включват High Power Over Ethernet, съвременна функция „портиер" (Gatekeeper), която включва автоматично увеличение на изображението при активност в наблюдаваната област, SD/SDHC слот за карта за съхранение, двупосочен аудио и четири конфигурируеми входове/изходи. Моделът AXIS P5534 е подходящ за употреба в закрити приложения за наблюдение, като летища, гари, магазини и училища.

През април AirLive съобщи за IP базиран мрежов видеорекордер NVR4, който ще играе „централна роля" при записа на живо на поточно видео и при отдалечения достъп през до записаните от IP камерите за видеонаблюдение файлове. Моделът NVR4 е подходящ предимно за домашни потребители, магазинчета и малки офиси, като премахва необходимостта от инсталиране на допълнително PC за наблюдение на мрежата от IP камери. Позволява свързване на до 4 IP камери за висококачествено гледане на видео в реално време, запис и последващо възпроизвеждане. Устройството поддържа два високоскоростни твърди диска SATA II с капацитет до 2TB (не са включени в цената на устройството). Използваният формат за видеокомпресия H.264 позволява на потребителите да съхраняват видеоклипове от над 200 часа (4 Mb ниво на канал).
AirLive NVR4 работи с почти всички IP камери AirCam, предоставя PTZ контрол (наклон, въртене и приближение), включване в режим на запис при засичане на движение, изпращане на предупреждения по е-поща и други функции, които можете да ползвате и през смартфона си, така че да гледате видеото през 3G, 3,5G или 4G мобилни мрежи.

Освен това устройството поддържа Google Map, така че можете да прикачите план на вашия етаж в AirLive NVR4. В случай на нежелано събитие иконите на IP камерите започват да мигат, така че потребителят да отговори бързо и адекватно на произшествие или нахлуване на крадец например.

През тази година JVC пусна у нас мегапикселовата IP камера VN-X35U. Тя предлага резолюция 1280×960 пиксела, EXview HAD CCD 1/3” Progressive Scan CCD матрица, както и функцията Ден/Нощ (Easy Day/Night).
VN-X35U позволява едновременно предаване на MPEG-4 и MJPEG потоци всяка с по 15 кадъра в секунда при 1,3 мегапиксела в MJPEG; VGA и MPEG-4 формати. Решението предлага маскиране на зони със свободно дефиниране.
Освен това е налице режими LCD/CRT и Unicast/Multicast, както и BNC изход за настройка. VN-X35U може да прави засичане на движение и известяване по имейл/FTP клиент.


Публикувана от admin на February 16 2012
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13472]
Registry Mechan... [13242]
Super MP3 Downl... [13224]
Microsoft Secur... [12934]
Rotativki [11991]
Hiren`s v10.0.9 [9796]
K-Lite Mega Cod... [9260]
BitComet 1.21 F... [9228]
Black Market fo... [8477]
MOBILedit! 6.1.... [8056]
Ново от Калдата