Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Интернет » Как да ускорим безжичната връзка?
Как да ускорим безжичната връзка?
Wi-Fi е великолепна технология, но ефикасността й се определя от това по какъв начин ще бъдат използвани предимствата й. В последно време, не само в средите, но и в дома, безжичната свързаност е често срещано и желано явление. С използването на все повече Wireless устройства обаче, лесно може да се претовари, а скоростта да е далеч от това, което трябва да бъде. Няколко елементарни съвета и трика, ще ви помогнат да извлечете максималното от безжичната връзка.Как работи?

За да повишим Wi-Fi производителността, първо трябва да знаем с какво точно си имаме работа. Сред опциите на рутера Wi-Fi се среща още като WLAN (wireless local area networking) и използва група от честоти събрани около 2.4GHz или 5GHz, за да изпраща и получава данни между . Данните преминават с помощта на специален протокол наречен 802.11. Ако всяка мрежа в даден обсег използваше една и съща честота на 2.4GHz, устройства биха смесили си - подобно на ситуацията, при която две радио станции излъчват на една и съща честота.

За да се избегне този проблем, протоколът позволява на устройствата да използват 13 канала, всички от които са с минорно различаващи се честоти, като по този начин се гарантира, че няма да има смущения.

Ситуацията става по-сложна, като намесим версии на протокола 802.11. Най-старият, например е 802.11a, който вече никъде не се използва. Наследника му - 802.11b - позволява максимален трансфер на данни при скорост 11Mb/s. Най-разпространения в момента е 802.11g, позволяващ трансфер до 54Mb/s. Стандарта, който ще замести "g" е "n" - 802.11n е специфичен с това, че едновременно използва два канала (може да работи, както на 2.4GHz, така и на 5GHz) и позволява на данни при 300Mb/s.Определяне на базовата скорост

Най-лесният и бърз метод за определяне на настоящата производителност е чрез използването на онлайн тест услуга. В мрежата подобните са безброй и всички работят на един и същ принцип. Ние ви препоръчваме да изпробвате Broadband Speed Checker, където ще получите информация както за скорости на сваляне и качване, така и какъв е доставчика, а също и какво е IP-то.

Преди да преминете към теста, трябва да сте сигурни, че мрежата е в затишие, т.е. не трябва да сваляте/качвате, да използвате торент програма. Изключете стрийминг услугите (Spotify, за пример), и-мейл клиентите, които се ъпдейтват автоматично или общо взето всичко, което хаби трафик. Накрая проверете дали WLAN лампичката на рутера мига - ако не, значи наистина сте изключили всичко, което използва .

Следващата стъпка е от компютър свързан по Wi-Fi да натиснете Start Speed Test на Broadband Speed Checker и да изчакате, докато трае теста (обикновено е под 30 секунди). Направете теста няколко пъти в различни части на деня и при различни условия, за да имате база за сравнение. Съхранявайте резултатите в таблица и сравнете по кое време на деня натоварването е най-голямо.

Добра идея е също така да извършите същите тестове на компютър, който е жично свързан. Това ще ви даде представа за разликите в производителността между безжичната свързаност и жичната такава.

И още нещо - когато нанасяте промени (особено долупосочените), винаги пускайте по един Wi-Fi тест на скоростта, за да отбележите разликата. Ще се , че с някои съвсем елементарни техники, могат да се постигнат забележителни резултати. А сега, нека пристъпим към същината...Поставете рутера на централно място

Една от първите стъпки за оптимизирането на безжичната връзка е правилното позициониране на рутера. Често рутерите се поставят по ъглите на дома или , но идеалното място е централното. Друга грешка е оставянето им на пода, където са най-близо до кабел скрит зад лайсна - при рутерите обаче, важи правилото "колкото по-нависоко, толкова по-добре", за да се избегнат препятствията на сигнала.

Намалете смущенията от другите електрически устройства

Не толкова известен факт е, че някои електрически устройства могат да причинят осезаеми смущения и да намалят значително силата на Wi-Fi сигнала. За да избегнете този проблем, уверете се, че рутера е на място, където няма скупчване на електроника. Устройствата, които най-често причиняват главоболия са микровълновите печки, бейби мониторите и безжичните телефонни станции. И още нещо - от всички стаи в един дом, кухнята е най-неподходящото помещение за пребиваването на един рутер.

Дръжте рутера далеч от стени и метални повърхности

Докато търсите идеалното място за позиционирането на рутера, гледайте да не е плътно долепен до стена или в близост до метални повърхности. Последното включва както алуминиевата дограма, така и всичко, което е с по-голяма метална обшивка. Имайте предвид, че големите огледала също са проблем. Причината да избягвате метала и огледалата е, че те отразяват електромагнетичната радиация, т.е Wi-Fi сигнала отскача и се разсейва.

Обърнете внимание на антената

Антените на рутерите са универсални и действат във всички посоки (omni-directional).

Сигналът се предава с еднаква сила в поле с формата на поничка, перпендикулярно на антената. Това означава, че ако антената е вертикална, тя ще изпраща Wi-Fi сигнали до другия край на стаята.

От голямо значение е мощността на излъчването на сигнала, която се обозначава с "dBi"; обикновено антените са 2dBi, но сами разбирате, че колкото по-голямо е това число, толкова по-ефективна ще е антената в предаването на сигнала. Това, което може би не знаете е, че всеки 3dBi в допълнение, удвояват излъчвателната сила. Затова, ако сте решили да закупите нов рутер и ви трябва силен сигнал, търсете модели с две или дори три антени, всяка от които да излъчва при 5dBi.

Ако сте доволни от представянето на настоящия си рутер, но все пак искате да увеличите силата на сигнала, можете да си закупите нова антена. Новата антена може да е по-мощна, но както споменахме по-горе, стандартните антени излъчват във всички посоки, а вие можете да инвестирате в такава, чийто сигнал се насочва в една посока (directional) и е осезаемо по-ефективен.

Особено, ако не държите сигнала да се разпръсква из всички стаи на даден етаж, а да преминава към горните помещения, по този начин образувайки hotspot, който може да се използва за допълнително разширяване на Wi-Fi мрежата.

Направете ъпдейт на фърмуера

Една от най-често срещаните грешки при потребителите ползващи рутер е това, че веднъж позиционирали и настроили го, софтуерната поддръжка е последното, за което се сещат. Посетете страницата на производителя и проверете за нов фърмуер. Ако сте като повечето юзери, които забравят да правят това, то по всяка вероятност ще имате опция за ъпдейт. А новите ъпдейти са особено важни, тъй като освен, че коригират минорни бъгове, също така често включват използването на нови технологии. Много от ъпдейтите са специално създадени, за да повишават производителността на рутера.

Ъпдейт на драйверите на мрежовата карта

Тази стъпка е не по-малко важна, тъй като не става въпрос само за поправянето на бъгове, но и за коригирането на проблеми свързани със съвместимостта. Стария лаптоп често се случва така, че да е най-слабото звено в безжичната мрежа. Ако не сте проверявали за нови ъпдейти, откакто сте си настроили конфигурацията, направете го сега, като посетите официалния сайт на производителя или пуснете Windows Update.

Използвайте най-добрите протоколи

Уверете се, че използвате най-добрите протоколи за вашият безжичен рутер. За пример, вече болшинството от рутерите използват Wireless N (802.11n), който е един от най-бързите протоколи, що се отнася до безжичните мрежи. Ако рутерът поддържа този стандарт, то проверете дали е активиран от опциите на самото устройство.

Тествайте различен канал

Понякога рутера ви може да споделя един и същ канал с други телекомуникационни устройства или дори с джаджите на съседите. Безжичните телефони често причиняват проблеми когато споделят еднакъв канал. Можете да тествате това, като сменяте канала на рутера или самото телефонно устройство. NetStumbler предоставят безплатен инструмент за мониторинг на каналите, които се използват в определен безжичен регион. Инсталирайте програмата на машина с Wi-Fi карта, за да видите кои канали се използват най-често и пренасочете рутера към ненатоварените канали. Обикновено най-заетите са 1, 6 и 11, затова гледайте да ги избягвате.

Проверете настройките на Wi-Fi картата

Мрежовите карти на лаптопите често предлагат настройки за пестене енергията на батерията. Проблемът е, че тези настройки са пряко свързани със силата на сигнала. Ако нямате нищо против по-високата консумация на енергия, ще получите в замяна по-силен сигнал. Изключването на опция, като "roaming aggressiveness", ще накара картата да спре да търси алтернативни връзки, по този начин повишавайки производителността. Ако картата ви има настройки от рода на "transmit power", поставете ги на максимум. Последното също ще консумира повече енергия, затова хвърляйте по едно око на батерията, ако лаптопа не е включен в електрическата мрежа.

Подсигурете мрежата си

Това е може би една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, не само за ускоряване на безжичната връзка, но и заради сигурността на . Ако Wi-Fi мрежата ви не е заключена (а тя по подразбиране не е), това означава, че съседите спокойно могат да я използват чрез техните си устройства, а това ще доведе до съществено намаляване производителността на връзката. Ето защо, от настройките на рутера (обикновено опцията се намира в таб с име Wireless или Wireless Security), абсолютно задължително сложете WPA, WEP или WPA2 криптиране, за да защитите безжичната си мрежа.

Любопитно за Wi-Fi технологията

- Wi-Fi технологията води началото си още от 1985-та година, но едва през 1991-ва NCR Corporation заедно с AT&T разработват предшественика на 802.11, предназначен за употреба в системи с касови операции.

- Първите безжични продукти са носили името "WaveLAN".

- Холандеца Вик Хайес е посочван от мнозина като "баща на Wi-Fi". Той е бил главен виновник за създаването на първите безжични стандарти в неправителствената организация IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers).

- Терминът "Wi-Fi" (wireless fidelity) възниква чак през 1999-та година, когато частна консултантска компания е наета да измисли по-комерсиално име от наложилото се преди това "IEEE 802.11b Direct Sequence".

- "Wi-Fi" всъщност е игра на думи. Терминът е вдъхновен от Hi-Fi (high fidelity), който тогава е бил нарицателно за висококачествен звук.

- Ин-ян Wi-Fi логото служи като удостоверение за продукт с оперативна съвместимост.

- Очакванията са, че през 2015-та година Wi-Fi трафика за пръв път ще надмине жичния трафик.

- От създаването на Wi-Fi технологията до сега, се водят дебати относно влиянието на безжичните връзки върху човешкото здраве. Реално обаче, количеството радиация, на което е подложено тялото от Wi-Fi сигнали е същото, като това от FM радио или телевизионните вълни, а те са непрекъснато около нас от близо едно столетие.

Статията е представена от:
PC World

Публикувана от admin на July 03 2012
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13354]
Registry Mechan... [13122]
Super MP3 Downl... [13102]
Microsoft Secur... [12834]
Rotativki [11887]
Hiren`s v10.0.9 [9737]
K-Lite Mega Cod... [9214]
BitComet 1.21 F... [9165]
Black Market fo... [8367]
MOBILedit! 6.1.... [7937]
Ново от Калдата