Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Софтуер » Как да разделим хард диска си под DOS?
Как да разделим хард диска си под DOS?
Защо да разделяме хард диска си?

Когато преинсталирате вашата операционна система в повечето случаи се налага да се форматира дялът, на който е инсталирана тя. След форматирането вие губите цялата информация от форматираното устройство. Затова е добре още след сглобяването на компютърната система твърдия диск да се раздели на два или повече дяла (partitions). Според мен два дяла са напълно достатъчни без значение колко ви е голям хард диска. Единият дял ще ви е за операционната система и програмите, а другия за всичко останало: игри, музика, филми, документи и др.Кои са методите за делене на хард диск?

Има много добри програми за тази цел: Partition Magic, Acronis Partition Expert и др. За разделяне можете да ползвате и bootable CD-ROM за Windows 2k, XP. През първата част на инсталацията Windows Setup ви дава възможност за съдаване, изтриване и форматиране на дяловете на хард диска. Все пак един от най-известните методи си остава разделянето под DOS чрез команда FDISK. В тази статия ще разгледаме как точно се дели твърдия диск под DOS.Как се работи с FDISK?

FDISK не е най-лесния метод, но пък е универсален и не е необходим някакъв специален софтуер а просто една стартова дискета.

Правите си стартова дискета за MS-DOS. Повече за стартовите дискети можете да научите в тази статия. Влизате в BIOS (при началното стартиране на компютъра натискате клавиша Delete). Там трябва да има раздел Advanced BIOS Features или нещо подобно в зависимост от BIOS-a. Като First boot device (1st boot device) слагате Floppy. Чрез Esc излизате в главното меню и натискате F10. Ще ви излезе съобщение дали искате да излезете от BIOS като се запаметят направените промени. Натискате Y и Enter. Aко сте поставили предварително стартовата дискета трябва да ви зареди DOS от нея при рестартирането на системата.

След като ви зареди DOS режима от стартовтата дискета вие пишете

А:/> fdisk

По този начин вие стартирате fdisk.exe, намиращ се на стартовата дискета. Веднага ви излизат дълги надписи, които ви казват, че това е доста отговорна работа, че можете да загубите цялата информация от хард диска и т.н.т. Съгласявате се като натиснете Y и Enter.

Излиза ви менюто на fdisk:

1.Create DOS partitition or Logical DOS drive

2.Set active partition

3.Delete partition or Logical DOS drive

4.Display partition information

За да видите с какви дялове разполагате използвайте опцията 4.Display partition information

Приемаме, че хард диска ви е нов и съответно неразделян. За да създадеме първия избираме опция 1.Create DOS partitition or Logical DOS drive.

Излиза ви друго меню, от което избирате какъв дял ще създавате:

1.Create Primary DOS partitition

2.Create Extended DOS partitition

3.Create Logical DOS drive(s) in the Extended DOS partitition

Избирате 1.Create Primary DOS partitition и оказвате размера в Мегабайти или проценти. Избирате си размер и пишете цифрата. Много е важно да прецените колко пространство ще ви трябва на системния диск за да нямате проблеми със свободното място. Около 5 гигабайта са достатъчни за този дял. На този дял ще ви е операционната система и програмите, които ползвате (около 1-1.5GB, програми 500-1.5GB).

След като създадете primary partitition, стигате пак до същото място и натискате 2 за да създадете Extended Partition (2.Create Extended DOS partitition). Тука компютъра ще ви покаже колко място на диска е останало и дали искате цялото да направите на Extended partition, избирате Y.

Aко искате може веднага след създаването на втория дял в него да сложите логически дялове , ако не – това може да стане много лесно и после, след инсталацията на Windows .В случай, че искате веднага да направите логическите дялове стигате пак до същото място и натискате 3.Create Logical DOS drive(s) in the Extended DOS partitition. Пак ще има въпрос колко място да заема логоческия дял – цялото или не , указвате в МВ или в проценти, ако искате дяловете да е повече от един.

Рестартирате с клавишната комбинация ctrl + alt +del.

Стигате до Set active partition и избирате C: В случая трябва да направиме С: активен дял.

След като сте създали дяловете трябва да ги форматирате. Форматирането може да го направите сега под DOS или по време на инсталацията на Windows.

Ако сте решили под DOS да форматирате това става чрез команда format X: (приема се, че Х: е определен дял).

Пишете:

format c:

Ще ви излезе надпис, който ви предупреждава, че цялата информация от диска ще бъде изтрита. Натискате Y и Enter. След като приключи форматирането по същия начин форматирате и другия дял, който сте създали. Трябва да знаете, че под DOS можете да форматирате само във FAT файлова система!


Статията е вземата от http://store2.data.bg/chelp/fdisk.htm
Публикувана от admin на July 16 2013
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13585]
Registry Mechan... [13360]
Super MP3 Downl... [13352]
Microsoft Secur... [13057]
Rotativki [12117]
Hiren`s v10.0.9 [9855]
K-Lite Mega Cod... [9326]
BitComet 1.21 F... [9283]
Black Market fo... [8593]
MOBILedit! 6.1.... [8183]
Ново от Калдата