Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Софтуер » Как да записваме офлайн онлайн видеото от Мрежата: Обзор на няколко удобни програми и услуги за сваляне и конвертиране на онлайн видео
Как да записваме офлайн онлайн видеото от Мрежата: Обзор на няколко удобни програми и услуги за сваляне и конвертиране на онлайн видео

Видеосъдържанието е една от съставките на Интернет, без която едва ли бихме могли да си представим Световната мрежа. В първите години от съществуването й ползването на видео през Интернет не беше лесна задача, въпреки че голямо търсене имаше още тогава, а проблемите, свързани с авторските права, не стояха така остро, както днес. По това време нямаше нито достатъчно скорост за гледане на потоково съдържание, нито удобни технологии за обмен на видео, а нямаше и кой знае колко съдържание, тъй като цифровите камери бяха относителна рядкост. Днес всичко е много по-различно – видеото в Мрежата се намира значително по-бързо и се зарежда за секунди.

Всъщност услугите за видеообмен като YouTube, Vimeo и много други в определена степен решават повечето проблеми по търсенето и намирането на определено видеосъдържание в Мрежата. И възможностите на тези услуги сигурно биха били достатъчни за комфортно ползване на видеосъдържание онлайн, ако не бяха борците за „авторски права“. Не че има нещо лошо в това да се плаща на създателите на определено мултимедийно съдържание, но понякога изискванията и инициативите на „правопритежателите“ създават проблем за самите потребители. Ако например сте си харесали даден видеоклип, запазили сте линка към него в отметките и сте решили след няколко дена да го прегледате отново, може да се окаже, че не можете – клипът е премахнат от онлайн ресурса за видеохостинг поради неуредени отношения с авторите. Това всъщност се случва доста често дори в услугата YouTube, която по принцип прави авторски отчисления на стойност милиони долара. Нелегалните материали обаче често продължават да обикалят необезпокоявано в Мрежата.

Така или иначе поради натиска от страна на правопритежателите много онлайн услуги за видеообмен не позволяват на потребителите да свалят видеоматериалите на твърдия диск, така че рискът от изчезването на дадено любимо съдържание също си остава. Това обаче не означава, че публикуваните в социалните мрежи, YouTube или други подобни места видеоматериали не могат да бъдат свалени и запазени на хард диска за по-нататъшна офлайн употреба. Напротив, съществуват редица удобни начини за това и именно те ще са в центъра на вниманието ни на следващите няколко страници.Браузърни добавки

Започваме с тази категория, тъй като най-често онлайн видеото се гледа в браузъра, а ако искаме да го свалим, пак ще трябва да минем през такъв тип програма. Именно по тази причина много потребители предпочитат разширенията за уеббраузъри пред самостоятелните приложения за даунлоуд на онлайн видео. И за Chrome, и за Firefox съществуват редица добавки, които могат да ви помогнат при записа на онлайн видео на хард диска. Съществуват както универсални допълнения, така и такива, които са обвързани само с определени услуги за видеохостинг. Разбира се, съсредоточаваме вниманието си върху първите.

За потребителите на Firefox едно от най-добрите средства за сваляне на клипове от услуги за видеообмен и социални мрежи е плъгинът Video DownloadHelper 4.9.15. След като бъде инсталиран, той добавя нов бутон на панела за навигация. След това за потребителя остава просто да иде на сайт, където се предлага онлайн видеосъдържание. Когато добавката види, че на сайта има такова, бутонът става анимиран и дава достъп до меню, в което може да се укаже файлът, избран за сваляне. Този плъгин работи добре не само с YouTube, но и с всякакви други сайтове за видеохостинг, като позволява и избор в какво качество да се свали видеото. Доста удобно е и това, че информацията за резолюцията на клипчетата и техните имена се отбелязват в името на записания файл.С помощта на Video DownloadHelper може да се сваля и видео от Facebook. По подразбиране файловете се кръщават с имена от рода на 10150487264680073_62443.mp4, но в настройките има възможност това да се промени, като в името на файловете се включат и заглавията на уебстраниците. Естествено, това също не е върхът на удобството, но все пак е по-добре, отколкото произволен набор от символи.

Video DownloadHelper обаче има едно важно предимство в сравнение с повечето други браузърни добавки – с негова помощ не само може да се сваля видеосъдържание, но и да се конвертира в различен от оригиналния формат. Е, за целта трябва да се инсталира допълнителното приложение ConvertHelper, но това става лесно и бързо. След като в настройките на плъгина се появи уведомление, че конверторът е инсталиран, още при свалянето ще можете да избирате някой от многото профили за конвертиране и дори при нужда да внасяте промени във всеки от тях.

Друго удобно разширение за сваляне на онлайн видео е програмата NetVideoHunter. Добре е след инсталирането й веднага да отидете в настройките и да си изберете начин на изобразяване за прозореца на добавката, т.е. дали тя ще се изобразява под формата на бутон на панела за навигация или като контекстно меню.

NetVideoHunter работи напълно автономно и докато потребителят сърфира из сайтовете, съдържащи видео, плъгинът тихо регистрира всички гледани видеоклипове в списъка с изтегляния. Така, ако ви се прииска да запишете някой от тях, просто трябва да отворите прозореца на NetVideoHunter и да поръчате свалянето му на твърдия диск.Важно е да се отбележи обаче, че с тази програма видеото може да се сваля само в качеството, с което е гледано, тъй като NetVideoHunter не предлага варианти за друг избор. При сваляне от YouTube имената на файловете се генерират коректно, а при сваляне от Facebook за име на файла се използва това на уебстраницата, което значи, че ако сваляте няколко клипа от една страница, имената на файловете им ще се различават само по един-два символа в края.

Настройките на NetVideoHunter позволяват да се определя папката, в която по подразбиране ще се свалят файловете, да се управлява автоматичното прочистване на списъка с изтегляния, както и да се съставя списък на файлове, които плъгинът да не преглежда за видеосъдържание.

Специализирани инструменти за сваляне и конвертиране на видео

Другият често използван начин за локален даунлоуд на онлайн видео от Мрежата са специализираните инструменти за целта или функциите за това, които нерядко са част от способностите на т.нар. даунлоуд мениджъри. Главното предимство на специализираните инструменти пред добавките е в това, че този тип програми не зависят от използвания браузър, така че при избора им главен критерий са техните качества и възможности, които не рядко включват и опции за конвертиране на видеото в други формати.

Хубавото при тази категория софтуер е също, че Интернет буквално бъка от налични безплатни опции, но има и проблем и той е в това, че много от безплатните видеодаунлоудъри често „живеят“ твърде кратко. Т.е. ако някоя такава програма е била популярна преди 2-3 години и решите да я потърсите и инсталирате днес, може да се окаже, че тя вече не съществува или отдавна не е актуализирана, така че не поддържа услугите за видеообмен, които ползвате - дори да става въпрос за вездесъщата YouTube.

По тази причина в настоящата секция ще споменем само три от иначе внушителната маса налични инструменти за сваляне на видео – такива, които са проверени в практиката на редакторите ни.

Една от интересните родни програми за сваляне на видео от мрежата е Spider Video Downloader (SVD). Тя поддържа сваляне от vbox7.com, youtube.com, vbox.bg, sportal.bg, mnogozle.com и mqsto.com. Полезното е, че ако избраният клип има субтитри, те също се свалят автоматично при клипа в SRT формат.Програмният интерфейс е максимално опростен. Изисква се просто да поставите валиден линк към клип от един от поддържаните сайтове в текстовото поле на главния прозорец на програмата. След това натискате бутона „Свали“, което ще ви покаже диалог за запазване на видеофайла в избрана от вас директория. Накрая ще видите информация за свалянето на видеофайла (скорост, свалени MB, процентен прогрес и т.н.), данните за конвертирането на файла и запазването на субтитрите (което обикновено е почти моментално).

Друго предимство на SVD e, че програмата е напълно портативна, въпреки че използва инсталатор. Инсталаторът е за удобство на по-неопитните потребители при обновяване и/или премахване на програмата, но съвсем спокойно може да копирате цялото съдържание на папката, в която е инсталирана SVD на преносим носител, и така ще имате приложението винаги в джоба си. Казано накратко, SVD е простичка, лека портативна програмка, която работи бързо с поддържаните сайтове за видеообмен. Единственият съществен минус е, че тези сайтове не са много.

Доста по-широка поддръжка на видеоресурси има в другия инструмент за сваляне на видео, който бихме препоръчали - uGet. Тук обаче трябва дебело да подчертаем, че нямаме предвид популярния Linux базиран даунлоуд мениджър, а друга програмка, която, макар и да носи същото име, ни препраща към съвсем различен официален сайт. Там е пределно ясно, че става въпрос и за freeware програма с по-различна функционалност от тази на гореспоменатия даунлоуд мениджър и по-точно за безплатна програмка за сваляне и конвертиране на клипове от популярни уебресурси от типа на YouTube. Българският език на сайта ни подсказва, че в разработката на програмата има и сериозна „българска следа“ – нещо, което носи допълнителна полза за родните потребители и се изразява в наличието и на българоезичен интерфейс на самата програма (въпреки че на скрийншота е даден англоезичният).Освен възможности за даунлоуд на видеоклипове от непрекъснато разширяващия се набор от популярни международни (youtube.com, metacafe.com, dailymotion.com, myspace.com, break.com, soundcloud.com, veoh.com) и български (vbox7.com, clip4e.com, video.data.bg, hdbox.bg, btv.bg, video.dir.bg и др.) сайтове, този uGet ви дава възможност и да конвертирате свалените клипове в различни формати, включително MP3, AVI, MPG, WMV, WAV и 3GP.

Едно от основните предимства на този инструмент е лесното и удобно използване на програмата, изискващо само няколко прости стъпки: харесвате си клипче от някой сайт за видеосподеляне, копирате му адреса на подходящото място, указвате в коя папка искате да го запазите, избирате качество и формат за конвертиране. Специално за конвертиране на клиповете в mp3 формат има и възможност за избор от няколко битрейт нива: високо 320kbps, средно 192 или ниско 128 kbps.

Ако пък искате да сте сигурни, че можете да сваляте видео кажи-речи от всякъде, то може би ще е най-добре да се доверите на безплатния инструмент VSO Downloader, чиито потребители докладват поддръжка на буквално хиляди сайтове с видеосъдържание. Тази могъща френска програма поддържа както сваляне на видеопотоци, така и на аудио от популярни музикални услуги и уебрадиостанции. Поддържат се практически всички популярни мултимедийни формати, а свалянето става автоматично, т.е. не се изисква копиране и пействане на URL адреси. Както може да се очаква, има възможности за конвертиране, като се поддържат формати AVI, Xvid, AVI, H264, Mp4, Mpeg4 и MP3, както и такива за добавяне на субтитри.
VSO Downloader е прост и лесен за използване, но за сметка на това съдържа и други екстри, като вграден ускорител на свалянето, поддръжка на групово сваляне, система за разпознаване и блокиране на рекламното съдържание, автоматичен механизъм за преименуване на файловете, поддръжка на пауза и възстановяване на файловете и какво ли още не. Не на последно място, макар да е безплатна, програмата не досажда с адуер, реклами или молби за спонсорство.

Друга интересна безплатна програма от този тип, която на пръв поглед има почти толкова възможности, колкото и VSO, изглежда ClipNabber. Но тъй като не сме я пробвали лично, ще оставим това на вас, в случай че искате да експериментирате.

Онлайн услуги

Въпреки че браузърните добавки и самостоятелните видеодаунлоудъри предоставят повече от достатъчно начини за сваляне на съдържание от Мрежата, съществува още един и той е най-безопасният – използване на уебуслуги. Тук изобщо не се налага да сваляте и инсталирате каквото и да било. В общия случай е достатъчно просто да копирате линка на уебстраницата с видеото, което искате, в съответното поле на уебуслугата за сваляне и последната автоматично ще генерира линк за даунлоуд.

За съжаление много от тези услуги не работят. Това е така, защото собствениците на сайтове за видеохостинг постоянно правят изменения в тях и съответно разработчиците на услуги за сваляне на видео също трябва да актуализират средствата си за заобикаляне на защитите. Това обаче не винаги се случва, което ограничава набора от подходящи услуги за видеодаунлоуд. Все пак ето някои предложения, които работеха поне към момента на писане на тази статия.

Една от най-опростените уебуслуги е KeepVid, която позволява сваляне на видео от YouTube, Facebook и други повече или по-малко популярни ресурси. Работата с интерфейса на сайта е елементарна, а услугата генерира файлове в различни формати - WebM, MP4, FLV и 3GP.

Няма как да пропуснем и уебуслугата Zamzar , която със сигурност сме ви препоръчали и при други поводи. Освен изтегляне и конвертиране на видео от Интернет към AVI, MPEG, 3GP, MP4, MOV и т.н., можете също така да конвертирате снимки, ZIP файлове, аудиофайлове и други.Т.е. ако разполагате с файл, който бихте искали да е в различен формат без значение дали е документ, аудио, фото, видео, архив, електронна книга или друго, Zamzar може да го вземе и конвертира в какъвто формат имате нужда, стига да е под 100 МВ (има възможност и за по-големи файлове, но за тях се плаща). След като приключи с конверсията, услугата ще ви прати линк за свалянето му по електронната поща.

Друга доста добре (и все още) работещa уебуслуга е Vixy, чиито създатели се хвалят с потребителска база от 25 млн. души. Vixy съчетава възможностите за изтегляне и конвертиране на видео онлайн с опция за инсталация на desktop програма – Vixy Freecorder (ако желаете). При използването на този сайт не е нужно да имате FLV плейър, тъй като можете да конвертирате видеофайла в Windows формат (също като Zamzar).В заключение

Както в повечето обзорни статии, изброените и в тази предложения не изчерпват наличните възможности за избор на плъгини, специални програми или уебуслуги за сваляне на онлайн видео на компютъра. Проблем е и фактът, че поради редица причини проектите, предназначени за тази задача, по правило не живеят много дълго. Но пък от друга страна на тяхно място винаги се появяват нови алтернативни решения. Естествено, много може да се говори и за това доколко е легално използването на такъв тип програми/добавки/услуги. Ясно е обаче едно – независимо от всичко това, потребителите винаги са сваляли, свалят и ще продължат да свалят и занапред видео и друго медийно съдържание от Мрежата без значение какви забрани и ограничения им се налагат. А ако те искат да запишат видеото на хард диска си, със сигурност ще намерят начин да го направят.
Публикувана от admin на September 29 2013
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13585]
Registry Mechan... [13360]
Super MP3 Downl... [13352]
Microsoft Secur... [13057]
Rotativki [12117]
Hiren`s v10.0.9 [9855]
K-Lite Mega Cod... [9326]
BitComet 1.21 F... [9283]
Black Market fo... [8593]
MOBILedit! 6.1.... [8183]
Ново от Калдата