Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Йерархия на статиите
Статии » Сигурност » Как да си съберем пълен защитен пакет без пари?
Как да си съберем пълен защитен пакет без пари?„Ако имате РС, значи сте мишена!” Твърдения от този тип обикновено са есенцията на маркетинговите на компаниите, които се опитват да ви убедят, че си заслужава да похарчите някой и друг лев, за да се сдобиете с надеждна съвременна защита на компютрите си. Колкото и пресилено драматично да звучи обаче, въпросното като цяло е вярно. Защото, ако злосторниците в Мрежата не се опитват да се доберат до личните ви данни, то те най-вероятно искат да ви излъжат да им дадете данните от банковите си карти или най-малкото се готвят да поемат контрола над компютъра ви с цел да го превърнат в поредното ботнет зомби. Факт е, че имаме ли връзка с Интернет, щем-не щем, ставаме потенциална мишена.

Както неведнъж сме подчертавали обаче, това не значи непременно, че трябва да приготвите торба с пари за security софтуер. Разбира се, ако разполагате с бюджет, то той със сигурност ще бъде добре похарчен, ако е за покупката на добър premium пакет за сигурност. От друга страна, с наша помощ няма да ви е трудно да си съберете сами такъв защитен пакет, който покрива всички аспекти, обхващани и от платените , но без да се налага да харчите и стотинка.След като инсталирате изброените по-долу полезни приложения и прочетете как можете да избегнете обичайните капани за РС сигурността (в следващата статия от съдържанието на настоящия дигитален брой), ще можете да се радвате на доста сносно ниво на защита, способно да ликвидира повечето от днешните заплахи в Мрежата.

А сега ето и кои са нашите предложения за включване в защитен пакет.

Сдобийте се с добра антивирусна програмаСофтуерът AVG Free беше лидер в един от последните сравнителни тестове на PC World на антивирусни програми, а оттогава насам той стана дори още по-добър. AVG Free е бърз и ефективен софтуер, който блокира успешно опасните даунлоуди преди свалянето им, като дори още по-добре се справя с елиминирането на малуера, който вече се е промъкнал в .

Обърнете внимание, че казваме „малуер”, а не „вируси”. Защото въпреки антивирусната част в наименованието си, AVG всъщност предпазва от широк набор неприятни инфекции, да не говорим, че идва и с някои полезни допълнителни екстри като надежден унищожител на файлове и „Do Not Track” функция, която държи на разстояние очи на в Мрежата. Програмката се сваля лесно и от официалния сайт на AVG, но е добре да имате предвид, че по време на инсталационния процес ще бъдете усилено ухажвани да си свалите платените предложения на компанията. Затова внимавайте къде кликате по време на инсталацията.

Всъщност, ако работите с Windows 8, можете да разчитате и на защитен инструмент Windows Defender, макар че според някои неотдавнашни независими тестове способността на програмата да открива малуер изостава от тази на конкурентните .

Предвидете и допълнителен антималуер инструментНяма съвършен антивирусен , така че и покрай най-добрите може да се промъкне някой особено корав или съвсем нов и неидентифициран до момента „бъг”. В този случай можете да призовете на помощ кавалерията на Malwarebytes Anti-Malware Free. Тази програма от типа „scan-on-demand” е фокусирана изцяло върху предпазването от т.нар. „zero day” заплахи – тези, които са твърде нови и все още неописани в антивирусните дефиниции на традиционните защитни инструменти. От друга страна, Anti-Malware Free неглижира голяма част от традиционния малуер, така че не е препоръчително да се използва самостоятелно. Затова пък е чудесно допълнение към антивирусния софтуер и отлична допълнителна опция за проверка в случай, че РС-то ви започне да се държи странно.

Осигурете и защитна стенаДругият ключов компонент от пакета за динамична и гъвкава сигурност е т.нар. защитна стена (firewall), която пречи на злонамерените типове в Мрежата да проникнат в ви. Като цяло в този сегмент имате две основни възможности за избор: вградената, но непретенциозна защита на Windows Firewall или по-сложната (но и по-динамична) ZoneAlarm Free Firewall.

За повечето потребители Windows Firewall ще е напълно достатъчна. Тя работи тихичко във фонов режим, докато не открие подозрителен опит за връзка с компютъра ви. Това, разбира се, е най-ниското възможно ниво на защита, но то устройва повечето хора. Недостатъкът е, че открива само опити за проникване, идващи с входящия трафик.

ZoneAlarm Free Firewall, от друга страна, наблюдава както входящия, така и изходящия трафик за подозрително поведение. Това е важно, защото необичайните, насочени навън сигнали може да са признак на разпространяваща се в инфекция. „Обучаването” на ZoneAlarm изисква доста ръчна работа и настройки, а и ако не внимавате при инсталацията, програмата има лошия навик да инсталира собствена инструментална лента и да сменя търсачката по подразбиране и домашната страница на браузъра. Като се оставят тези неудобства настрана обаче, този инструмент осигурява доста надеждна firewall защита.

Напомпайте браузъра сиСлед като осигурите двата основни стълба на РС защитата, време е да обърнете внимание и на подробностите. Тъй като източник на заплахи е предимно Интернет, е важно да се отдели внимание и на вашия основен инструмент за общуване с Мрежата – браузъра. Трите най-популярни програми от този тип – Firefox, Internet Explorer и Chrome – се справят добре с предупрежденията за познати опасни сайтове, но не са така сръчни при разпознаването на фишинг атаки.Пример за McAfee SiteAdvisor рейтинги


Затова е добре да се възползвате от услугите на браузърни плъгини Web of Trust и McAfee SiteAdvisor, чиито рейтинги могат да ви дадат добра представа кои сайтове представляват заплаха посредством лесни за разбиране зелени, жълти и червени икони, обозначаващи степента на опасност.

Поддържайте софтуера актуален

Следващата отлична добавка в личния ви безплатен пакет за сигурност е Secunia Personal Software Inspector – удобен инструмент, който сканира програмите ви и автоматично ги обновява, като по този начин ви спестява доста време и занимания. Наистина, това не е точно защитен софтуер, но все пак е един от най-важните елементи от цялостната защита на РС , които са особено уязвими срещу заплахи, минаващи през „дупките” на отдавна неактуализирани приложения. Secunia PSI гарантира, че потенциалните слаби места на ви са подсилени с най-новите кръпки и ъпдейти от официалните разработчици на използвания софтуер. Затова си заслужава да я имате.

Използвайте и мениджър за пароли

Като се има предвид колко често популярните уебресурси и сайтове стават жертва на хакерски атаки и пробиви в сигурността, използването на силна парола е просто задължително, защото, ако имате само една лесна за запомняне, която ползвате навсякъде, това си е направо рецепта за бедствие. От друга страна, помненето на множество силни пароли си е проблем дори за владеещите разни мнемонични трикове, затова дори те сигурно прибягват до услугите на т.нар. паролни мениджъри, за които също сме писали и друг път.Интерфейсът на KeePass изглежда сложен, но свикнете ли веднъж, работата с него е много проста


И както сигурно вече сме отбелязвали, в редакцията на PC World препрочитаният такъв е инструментът KeePass, който освен че е безплатен и с отворен код, работи на най-различни устройства, предлагайки и удобен генератор на случайни пароли. Други ценни функции на тази програмка са също за защита на бележките и функцията за объркване на keylogging малуера (този, който регистрира натисканията на бутоните на клавиатурата).

Друга добра програмка от този тип е LastPass. Подобно на KeePass, тя също предлага възможности за генериране на пароли и за шифроване на бележки, но позволява също и синхронизиране на паролната база данни през облака, така че да я използвате на всичките си мобилни или стационарни устройства.

Предвидете защита и при общуването в социалните медииНякои от опасните пробиви в сигурността проникват през социалните мрежи, затова и повечето премиални защитни пакети в днешно време включват някакъв вид социална защита. Има и полезни програми. Една такава е Facebook приложението Bitdefender Safego, което сканира новинарската секция за опасни линкове и опити за фишинг. Ако намери нещо неприятно, този инструмент дори предупреждава приятелите ви.

Родителски контролПовечето защитни пакети днес включват и някакъв набор от средства за защита на децата срещу Интернет заплахите, но още от времената на Vista компанията Microsoft предлага и вградени инструменти за родителски контрол в своята операционна . Windows 8 включва доста пълна функционалност в този сегмент (която се задейства от Control Panel > User Accounts and Family Safety > Family Safety), но ако ползвате Windows 7 или Vista, ще я придобиете, след като си свалите софтуерния пакет Windows Essentials. На уебсайта Family Safety на Microsoft има доста полезна информация относно настройките, а ако искате да научите повече за това как да направите Интернет комуникацията безопасна за децата, вижте едноименната статия от рубриката „Интернет” в миналия дигитален брой 2/2014 на PC World.

Ако трябва да се проследи изгубен лаптоп…

В пренеприятния случай, когато лаптопът ви бъде изгубен или откраднат някъде по пътищата, не може да се направи много, но безплатното open-source приложение Prey е в състояние, ако не да ви върне машината, то поне да отрови живота на крадеца.След инсталацията агентът Prey работи скришом във фонов режим, но когато активирате софтуера от дистанция (през сайта на Prey в Интернет), той започва да изпраща редовни сведения за местоположението на лаптопа и други данни, включително скрийншоти от това, което се използва на него, или дори снимки от уебкамерата, които могат да помогнат за идентифицирането на крадеца. Имате дори възможност да заключите машината си дистанционно.

Инструментът Prey е наличен във версии за Windows, OS X, iOS, Ubuntu Linux, други Linux дистрибуции и даже за Android. Ако обаче се опасявате, че в Мрежата има любопитни очи, които се интересуват повече от файловете ви, отколкото от самия лаптоп, може би не е зле да шифровате информацията в хард дисковете си. Повече подробности за това как да го направите можете да прочетете в съответната секция от статията „Как да заключим сигурно компютърните си активи, без да полудеем” от бр. 12/2013 на списанието.

Средства за почистване

За накрая останаха още няколко инструмента, които могат да придадат завършен вид на вашия безплатен софтуерен пакет за сигурност. Сред тях почти задължителен е чудесният Sandboxie, който осигурява виртуална среда за стартиране на софтуер, изолирайки го от останалата част на – много полезно при нужда от пускане на подозрителни програми с неустановен произход. Програмката Qualys BrowserCheck пък гарантира, че всичките ви браузърни плъгини са в най-актуалните си версии – нещо като браузърна алтернатива на Secunia PSI. Полезна добавка към списъка е и софтуерът Belarc Advisor, който сканира и осигурява класен (макар и малко твърде технически) поглед върху потенциалните дупки в нейната сигурност.Примерни резултати от Qualys BrowserCheck


Както сигурно сте се уверили, изграждането на цялостна РС защита с инструменти е напълно възможно. Разбира се, това не значи, че платените защитни пакети са ненужни или безполезни. програми не могат да осигурят надеждната синхронизирана защита, с каквато могат да се похвалят повечето premium пакети, а възможности за поддръжка на практика липсват. Освен това платените защитни по принцип са малко по-ефективни при откриването на малуер в сравнение с алтернативните програми.

Ако обаче ползвате компютрите си както повечето Интернет потребители, предложения дотук най-вероятно ще ви свършат отлична работа и ще ви спестят необходимостта от покупка на premium софтуер.Публикувана от admin на April 19 2014
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 0% [Няма гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 100% [1 Гласувал]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13354]
Registry Mechan... [13122]
Super MP3 Downl... [13102]
Microsoft Secur... [12834]
Rotativki [11887]
Hiren`s v10.0.9 [9737]
K-Lite Mega Cod... [9213]
BitComet 1.21 F... [9164]
Black Market fo... [8367]
MOBILedit! 6.1.... [7936]
Ново от Калдата