Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Canonical отново подканя XP потребителите да преминат към Ubuntu
UbuntuПовече от година преди смъртта на Windows XP анализатори, Microsoft, специалисти и кой ли не размахваше пръст на тези от нас, които все още не са направили прехода към по-нова версия на операционната система на редмъндския гигант, описващи едва ли не апокалиптични сценарии, които ще ни сполетят, ако продължаваме да стоим с нея.

И ако употребата на "апокалиптично" не звучи чак толкова странно, когато става дума за индустриални SCADA-системи или важни инфраструктурни енергийни и ядрени мощности, някои от които просто не могат да бъдат спрени, за да бъде осъществен нужния преход към модерен софтуер, то при обикновения потребител нещата не са може би толкова драматични, но все пак е добре да се вслушаме в някои от съветите на тези специалисти. Като например предположението, че отсега нататък хакерите ще разглеждат още по-внимателно обновленията по сигурността пускани към Windows 7 и 8, пробвайки експлойти за уязвимостите, които тези обновления запушват, към XP машини, към които тези ъпдейти няма да бъдат доставяни.

Едни, от които се опитват да се възползват от всичко това са Canonical, които вече няколко месеца съветват потребителите на XP да побързат и да направят прехода към модерна ОС, но не "7" или "8", а Ubuntu. Миналата седмица Canonical напомниха за пореден път това си послание.

Ubuntu Win XPРазработчикът на най-популярната Линукс-дистрибуция наскоро представи Ubuntu 14.04 LTS, представяйки я като надеждна система за потребители, компании, правителствени организации и образователни институции, напомняйки, че тя е една финансово разумна алтернатива на вече неподдържаната XP. 14.04 LTS ще бъде поддържана в следващите пет години с обновления по сигурността и стабилността. Сред предимствата на Trusty Tahr, както е кодовото име на 14.04, които компанията изтъква на преден план е поддръжката на най-модерния хардуер, който днес може да се намери на пазара, както за десктоп системи, така и за лаптопи и високопрофилни дисплеи, като може да се пробва и Unity 8, следващото поколение интерфейс от Canonical, който може да се види и на таблетите и телефоните с Ubuntu, който в бъдеще ще се превърне в унифициран графичен интерфейс за спектъра от устройства с Ubuntu. От компанията изтъкват също така и сравнително ниските ресурси, които са нужни на Ubuntu, което означава, че голяма част от XP потребителите няма да имат нужда от смяна на хардуера, нещо което може да не е така, ако поискат да заменят XP с "8", да речем.

Изпълнителният директор на Canonical Джейн Силбър изтъква и изключително лесното управление на системата, подканяйки тези от потребителите на Windows, които се страхуват да направят прехода от майкрософтския софтуер към откритата Линукс система, да не се страхуват да направят крачката. "Това е достъпна и важна алтернатива за тези организации, които възнамеряват да заменят Microsoft системите си и особено тези, които мислят да мигрират от XP или "7", чиито жизнен цикъл е към своя край", споделя тя, припомняйки също така и доклад (PDF) на британският държавен сертифициращ орган по сигурността и защитата на софтуера, от който става ясно, че Ubuntu е най-сигурната десктоп и мобилна операционна система от известните на пазара (преборвайки конкуренцията не само на Windows, но и тази на Android, iOS, Chrome OS, Blackberry и Apple OS X).

В публикация в блога на Canonical се обсъждат и много други предимства на Ubuntu пред XP, като мнението на техническия директор на Penn Manor School District Чарли Райзингър, който споделя, че въвеждането на Ubuntu в едно от подопечните му училища е спестило на местните власти $360 000 за една година.
admin на April 21 2014
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13354]
Registry Mechan... [13122]
Super MP3 Downl... [13102]
Microsoft Secur... [12834]
Rotativki [11887]
Hiren`s v10.0.9 [9737]
K-Lite Mega Cod... [9214]
BitComet 1.21 F... [9165]
Black Market fo... [8367]
MOBILedit! 6.1.... [7937]
Ново от Калдата