Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Какво ново в Ubuntu Server 14.10 Utopic Unicorn
UbuntuНаскоро Canonical представи последната версия на сървърния вариант на известната си операционна система Ubuntu Server, излязла под кодовото име Utopic Unicorn.

Вероятно най-важните промени тук са появилата се поддръжка на Docker v1.2, последната версия на OpenStack, както и други обновени характеристики.

Canonical искат да са там, където е IT света и демонстрират подкрепата си за контейнеризацията, както с подкрепата на Docker v1.2, така и с поддръжката на LXC контейнерите. За разлика от предишни версии на системата, където контейнери можеха да създават единствено системни администратори, имащи root достъп до системата, то с появата на Utopic Unicorn, LXC контейнерите получават нова възможност за контрол на ниво потребител, което означава, че и потребителите вече ще могат да създават свои собствени контейнери. Това означава, че разработчиците вече ще могат да стартират, колкото контейнери поискат, за да тестват различен тип код в разработваните от тях приложения.

Ubuntu Server 14.10 идва също така и с последното обновление на OpenStack платформата - Juno, която се появи преди десетина дни. Сериозно освежаване в тази версия на софтуера са получили характеристики, като Cinder, Ceilometer, Glance, Heat, Horizon, Nova и Swift, а при инсталирането на OpenStack е включена и възможността за допълнително инсталиране на Hadoop и Apache Spark във виртуални среди, които са инсталирани над инсталацията на OpenStack. Juno позволява също така много по-гъвкави възможности за контрол и управление на политиките на средата, насочени към съхранението на обектите, както и NFV (network function virtualization) поддръжка, насочена в основата си за удовлетворяване на нуждите на клиентите нa компанията от средите на телекомуникационната индустрия.

По отношение на контрола на управление, новия Ubuntu Server ще предложи и обновление за MaaS (Metal-as-a-Service) инструмента на Canonical, позволяващ инсталацията и управлението на "чисти" bare metal сървъри. Новата версия на инструмента е 1.7. Така вече е възможно не само инсталацията и управлението на виртуални инсталации на Ubuntu Server, но и на CentOS 6.X, SUSE Linux Enterprise Server 11 SP3 и Windows Server 2012 and 2012 R2.

Тук също намира и интеграция на софтуерната платформа на Pivotal Lab Cloud Foundry. Макар и все още представяна като бета характеристика, потребителите на Ubuntu Server ще могат да се възползват от възможностите на Cloud Foundry посредством инструмента за управление и оркестрация Juju.

"Нужно е да се признае, че Ubuntu Server 14.10 предлага неособено голям на брой нови характеристики, но това е отражение на политиката на Canonical в последно време. Докато преди компанията хвърляше усилия да представи Ubuntu, като най-лесната за използване от потребителя система, тези дни те сякаш се опитват да представят инсталацията и управлението на системата на друг тип софтуер с открит код ефикасно и лесно. Ето и защо бива поставян фокуса над инструменти, като Juju. Това обяснява и предоставянето от страна на Canonical на курсове, които запознават клиентите и потребителите им с използването на OpenStack, представяйки Ubuntu, като идеална основа за управлението на изградените с помощта на OpenStack облачни среди", коментира Майк Уитли от SA.
pafkata86 на October 26 2014
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13354]
Registry Mechan... [13122]
Super MP3 Downl... [13102]
Microsoft Secur... [12834]
Rotativki [11887]
Hiren`s v10.0.9 [9737]
K-Lite Mega Cod... [9214]
BitComet 1.21 F... [9165]
Black Market fo... [8367]
MOBILedit! 6.1.... [7937]
Ново от Калдата