Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Google става на 10 години
GoogleПреди десет години на днешния ден Google започва победния си път. На 7 септември 1998 год. Лари Пейдж и Сергей Брин превръщат създадената по време на следването си търсеща машина в самостоятелно предприятие.
Началото било скромно: Когато двамата регистрирали домейна google.com, разполагали с 4 компютъра и 100000 долара, част от които дал съоснователят на Sun Анди Бехтолсхайм. Революционният алгоритъм за търсене допринесъл за това, че новата тъсачка, само благодарение на устна пропаганда между потребителите, бързо задминала съществуващите тогава търсещи машини.
Днес Google е сигурно начинанието с най-голямо влияние в интернет пространството. За концерна работят над 20000 служители. Четирите компютъра са се превърнали в центрове за данни с десетки хиляди сървъри. Пазарната стойност на Google е около 160 милиарда долара и продължава да расте.
Около стоте хиляди запитвания, които трябвало ежедневно да бъдат обработвани в седмиците след създаването на Google, вече са нараснали на 1.5 милиарда. Търсачката насочва поток от посетители към множество уебсайтове от индекса си.
Множеството аспекти в развитието на дружеството довели до това, Google да изглежда различна от всяка друга компания, с изключително противоречив имидж. Стартовият дух на проекта още може да бъде усетен. На работниците и служителите все още се предлага безплатна храна, макар торбичките и домашно приготвеният хляб отдавна да са се превърнали в големи модерни кухни, работещи с биопродукти.

20% от работното време все още е на разположение за собствени интересни проекти на служителите. От 2001 год. в Google е издигнато фирменото мото "Don't Be Evil". Големината на концерна, обаче, води до неизбежна критика.

Както защитници на данни, така и конкурентни организации наблюдават предприятието с все по-голямо безпокойство. Почти никоя друга компания в света с не разполага с такъв широк достъп до моделите на поведение и интересите на потребителите в интернет. Google има властта, поне на теория, чрез невключване в индекса си за търсене да причини масивни щети на всеки от конкурентите си. В допълнение, концернът използва своето превъзходство освен в бизнеса с търсачки и във все по-голям брой други области, като се започне с онлайн реклама, мине се през видео портали и се стигне до интернет браузъри.
Но въпреки всички тези противоречия е сигурно едно: Няма друга компания, повлияла толкова силно върху развитието на интернет в последните десет години, както Google. Ето защо, поздравления за десетия рожден ден на популярната търсачка!Linux на September 07 2008
Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13472]
Registry Mechan... [13242]
Super MP3 Downl... [13227]
Microsoft Secur... [12934]
Rotativki [11991]
Hiren`s v10.0.9 [9796]
K-Lite Mega Cod... [9260]
BitComet 1.21 F... [9228]
Black Market fo... [8477]
MOBILedit! 6.1.... [8057]
Ново от Калдата