ИНСТАЛИРАНЕ НА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА
Публикувана от admin на February 23 2007 21:38:20

ИНСТАЛИРАНЕ НА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА

WINDOWS XP

 Представяме на вниманието на нашите настоящи и бъдещи клиенти нагледно упътване за инсталация на операционна система за тези от вас, които още не са се пробвали да преинсталират своя компютър. Всеки начинаещ трябва да знае, че инсталацията на операционна система WINDOWS е почти идентично с инсталацията на каквато и да е друга програма. Ако поставите инсталация на своя компютър без да се съобразите на нашите наставления тя пак ще работи, макар и не достатъчно добре. Ще можете да си поставите и другите програми, те също ще работят. Така че даваите смело. Дори да сбъркате няма да е фатално, винаги можете да започнете отначало или в последствие да оправите грешката си.

  С какво Ви помагат нашите наставления:

- ще можете да разделите диска на дялове с размер по ваш . Ако пропуснете този момент не е фатално, резултата ще е че диска ще е с един цял дял.

- ще можете да настроите кирилица. Пропуснете ли момента или объркате ли ще се наложи да го настроите допълнително след инсталацията.

- ще можете да настроите часовата зона за да имате винаги точно време. При положение, че не го настроите ще ви показва грешен час. Той също може да се настрои след инсталацията или след време когато ви се занимава с тази подробност.

- ще инсталитате своята операционна система без да се притеснявате, ще знаете къде да погледнете за да направите правиланата настроика, а ако сбъркате как после да го коригирате.

 И така да започваме:

1. Поставете диска с операционна система в сд-рома. Рестартираите компютъра. Изчакайте да зареди системата докато излезе прозореца както е посочен на следващата снимка:

2. Натискате  клавиша F8 на клавиатурата /показано на снимка N2/ за да се съгласите с лицензните условия на фирмата . Изчакайте докато зареди новия статичен прозорец показан на снимка N3.

3. На екрана е изписана големината на вашия хард диск. Ако натиснете "ENTER"  ще се инсталирате операционната система без да разделяте хард диска на дялове. За да разделите диска на дялове преминете на следваща стъпка.

4. Натиснете "C" както е указано на снимка 4 за да разделите диска.

5. Ще стигнете до мястото на екрана, на което ще напишете големината на първия дял на хард диска.

6. Изтриите написаното и напишете вашата големина. За да работи коректно трябва да бъде минимум 10 гигабайта. На снимка 6 е направено да бъде 15 гигабайта първия дял.

7. След като напишете големината натиснете "ENTER".

8. Първия дял е отделен. Под него е изписан остатъка от диска. Ако желаете остатъка да го разделите натиснете на клавиатурата стрелката сочеща надолу за да стигнете до него. След това пак натиснете "С" и напишете желаната големина на дяла. Когато приключите натиснете "ENTER", за да излезе средващия прозорец.

9. За да инсталирате операционна система трябва да форматирате първия дял. С помоща на срелката сочеща надолу изберете начина на форматиране. Ние сме избрали NTFS, който е 3 от горе надолу. Стигнете ли до нужния формат натиснете "ENTER".

10. И ето че започва форматирането. То отнема време, така че ще се наложи да почакате докато приключи. Приключи ли форматирането започва сам да копира файлове и така чакате докато се рестартира.

     

11. На снимка 11 е показан прозореца, който трябва да дочакате.

12. Идва момента да настроите компютъра да поддържа български шрифтове. За целта натискате с мишката бутона на екрана  "Customize"/виж на снимка 12/

  

13. Трябва от падащото меню да изберете  вместо English - Bulgarian.

14. На картинката е показана правилната позиция.

15. Сега на същия екран долу изберете нашата страна. Правилната позиция е показана на снимка 15.

16. На същия екран горе се прехвърляте на Advanced.

17. От падащото меню изберете  Bulgarian.

18. Почти приключихте. Натиснете първо "Apply" и после "OK" и сте готови.

19. Излиза този прозорец, тук няма други настройки затова натиснете "NEXT".

20. Чакате докато излезе този прозорец. Тук записвате вашето име и организацията в която работите.  След това натиснете "NEXT".

21. Това е мястото където пишете серииния номер на операционната система. Правете го внимателно защото и една буква да сгрешите ще ви върне да го оправите.

22. Тук давате име на своя компютър. Долните 2 полета ги оставете празни.

23. В този прозорец се настройва часа и часовия пояс, в които се намираме. На снимката е показана правилната позиция.

  

  

 От тук нататък натискате  еднократно "NEXT" и чакате докато сама приключи инаталацията. Нужно е само търпение и не пипате повече нищо. След инсталацията компютъра се рестартира и зарежда операционната система.


Как най-ефективно да използвате горепосочената информация?