Най-важните хитрини и съвети за всеки начинаещ Linux потребител
Публикувана от admin на December 06 2011 19:58:51
Страница 1 от 3


5 често допускани грешки при работа с Linux, дузина команди, които задължително трябва да се знаят, и 5 неща, които можете да направите веднага след инсталация на Ubuntu
С пристигането на най-новата версия на най-популярната Linux дистрибуция  (Ubuntu 11.10, която  би трябвало да е факт, когато четете това) причините да се изпробва операционна система с отворен код стават още повече. В най-пресните си итерации откритата платформа е още по-лесна за използване, с по-добра поддръжка за 64-битови архитектури, с много подобрения по отношение на използваемостта и какво ли още не.
А ако сте сред многото начинаещи Linux потребители, които са преодолели притесненията си от непознатото, можем само да ви поздравим за успешния избор – защото вече сте поели по пътя на свободата - далеч от високите цени, обвързването със специфични фирмени технологии, постоянните малуер атаки и останалите обичайни неприятности, свързани с използването на Windows и Mac OS. 
От друга страна, Linux не е лъжица за всяка уста и някои от спецификите дори на „User-friendly“ варианти като Ubuntu може да откаже мнозина още в началото. В случай че вече сте пробвали и се ориентирате в тази посока, все пак не бързайте да се обезсърчавате. В настоящия материал събрахме информация, която може да ви помогне да оползотворите по-добре пълните възможности на Linux и да откриете по-лесно скритите съкровища на платформите с отворен код.
5 класически грешки, допускани от начинаещите Linux потребители
Започваме с грешките, защото те са именно това, което обикновено правим първо при всеки свой сблъсък с нещо ново и непознато. В случая е важно да се знае, че никоя от споменатите по-долу грешки не е от „фатално” естество. Но ако знаете предварително повече за тях, можете по-лесно да ги избегнете и да си спестите ненужни ядове и притеснения. А ето ги и петте неща, които е добре да избягвате, правейки първите си стъпки в света на Linux.
Грешка 1: Очаквате Windows 
Ние, хората, сме същества на навика, който нерядко управлява и целия ни живот. Затова е нормално след години, прекарани в работа с Windows или Mac OS, да очаквате да ги виждате всеки път когато седнете пред компютъра. И действително, Ubuntu, а и много от останалите нови Linux дистрибуции, възприеха голяма част от стандартните начини за взаимодействие от Windows и Mac системите, така че унификацията в интерфейсите на различните ОС конкуренти всъщност е доста напреднала. Но при малко по-задълбочено навлизане в спецификите вече става очевадно, че дори най-силно насочените към индивидуални потребители дистрибуции не са Windows.
Това обаче не значи, повтаряме, НЕ ЗНАЧИ, че Linux-ите са по-трудни за работа или за усвояване. Простотата на използване на Ubuntu например е пословична, затова и не е случайно, че това е най-популярната Linux дистрибуция. Но все пак е различна, така че може да ви отнеме известно време да свикнете с малко по-другия начин, по който се правят нещата. Не позволявайте все пак това време и вроденият ви мързел (какъвто, уви, дреме у всички ни) да ви откажат – безспорно с малка инвестиция на време и усилия можете да спечелите голяма купчина предимства, а и да си спестите доста пари в дългосрочен план.
Грешка 2: Използвате ненужно Root достъпа
Една от големите разлики между Linux и Windows е, че Linux потребителите нямат по подразбиране „root“, т.е. администраторски достъп до системата. Това е голям плюс от гледна точка на сигурността, така че е добре да пазите и ползвате root достъпа само за случаите, когато той наистина е необходим.   
От друга страна, не бива и да се плашите да ползвате root достъпа, когато решите, че ви трябва – все пак има някои задачи, които изискват администраторски привилегии. Важното е да ги ползвате само когато наистина трябва.
Грешка 3: Използвате Google, за да търсите софтуер
Ако току-що сте преминали към Linux от Windows, много вероятно е да се изкушите да търсите допълнителен софтуер, като използвате стандартния за Windows подход – ровейки онлайн с любимата си търсачка. Едно от големите предимства на Linux обаче е в това, че осигуряването на допълнителен софтуер е значително по-лесно (дори да оставим настрана, че е и напълно безплатно). Почти всички съвременни Linux дистрибуции имат модул от типа „package manager“ и именно той е едно от нещата, които трябва да локализирате най-напред. В Ubuntu въпросният модул се нарича Ubuntu Software Center и трябва да стане ваш пръв приятел. Точно с негова помощ ще можете да намерите всяка програма, която ви трябва.
Грешка 4: Плашите се от командния ред
Съвременните операционни системи, включително Linux и особено последните Ubuntu-та, на практика ни накараха да забравим т.нар. команден ред – нещо, което почти не ни се налага да използваме. Много вероятно е да не се наложи и на вас във взаимодействието с избраната отворена платформа. 
В Linux командният ред все пак е важен, но пък и не бива да се плашите, когато ви се наложи да го ползвате. Няма нищо трудно – писането на някоя и друга проста команда (вж. следващата секция на статията) не е по-сложно от това, да кликаш из купища прозорци на потребителския интерфейс, докато откриеш каквото ти трябва (ако изобщо го откриеш). Но за сметка на това може да бъде доста по-бързо и по-ефективно. Не твърдим, че трябва непременно да се стремите да работите с команден ред, но ако все пак нещо го налага, не се стресирайте излишно. 
Грешка 5: Отказвате се твърде лесно
Промените винаги са свързани със стрес без значение колко прости може да са всъщност те и независимо дали сменяте квартира, мобилен телефон или операционна система. В случая е важно да си припомните, че не сте родени с познания нито за Windows, нито за OS X – със сигурност са ви трябвали време и работа, за да се научите как да ги използвате пълноценно и ефективно в зависимост от конкретните ви нужди.
Същото се отнася и за Linux. Фактът, че тази платформа ви предлага по-различен начин на работа в сравнение с този, с който сте свикнали, не означава, че новият е с нещо по-лош или по-труден – той просто е друг. Ако си повтаряте редовно тази „мантра“ всеки път когато се сблъскате с нещо, различно от очакванията ви, скоро ще забравите за тях и ще откриете, че в много отношения Linux си върши работата дори много по-добре от другите платформи.