Ускоряване на браузъра
Публикувана от admin на December 10 2011 12:24:48
Страница 1 от 3


Полезни трикове и шорткъти за пестене на време и по-бърза работа с Firefox и другите популярни браузъри
В днешно време браузърите са може би най-използваният тип приложения и това е обяснимо предвид факта, че едва ли вече има компютърен потребител, който да не влиза в Интернет, независимо от предпочитаното устройство - било то настолен РС, лаптоп, нетбук, таблет или смартфон. Това предопределя и друг факт, а именно, че непредвидените забавяния при сърфирането са сред най-често срещаните и досадни главоболия за всеки съвременен Интернет потребител, а причините невинаги са в хардуера или операционната система на конкретното устройство. Нерядко “виновникът” за тях е самият браузър, затова в тази статия ще ви разкажем за някои достъпни и лесно осъществими начини да ускорите работата на този тип приложения. 
Разбира се, няма да пренебрегнем и останалите често използвани браузъри, но основният ни акцент ще е върху Firefox, като изборът ни се обуславя от две основни причини. Преди всичко според последните статистики от края на март това е вторият по популярност браузър след Internet Explorer (на който пък доста сме обръщали внимание) и, второ, нерядко той служи като еталон за сравнение, а триковете, подходящи за него, често работят и при другите известни приложения от този тип, в това число Internet Explorer, Google Chrome, Opera и Safari. Впрочем в това ще можете да се уверите и сами, ако прочетете докрай настоящата статия. Но нека да приключим с предисловията и да започнем по същество.
Оптимизирайте браузъра за повече производителност (работи при Firefox и IE)
В миналия брой 5 вече засегнахме тази тема във връзка с оптимизациите на мрежовата производителност, затова тук няма да се разпростираме отново върху нея, но все пак ще припомним основното. А първата база, която трябва да се покрие в това отношение, е увеличаването на броя връзки с Интернет сървърите, които може да прави вашият браузър. Този метод е валиден както за Firefox, така и за Internet Explorer (IE), а ето как става на практика.
- За Firefox: напишете в адресната лента "about:config", след което обещайте да бъдете внимателни. След това във филтриращото поле напишете "network" и скролирайте до network.http.pipelining. По подразбиране тази настройка ще е сложена на стойност “False”, а вие я променете на True. На network.http.pipelining.maxrequests зададената стойност е 4, а вие я променете на число от 8 до 12. Този елементарен трик ще ускори работата на браузъра ви от 30 до 50 %.

- При Internet Explorer ще трябва да направите промяна в регистрите на операционната система: в менюто Start въведете "regedit" -> открийте HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Internet Settings, където MaxConnectionsPer1_0Server и "MaxConnectionsPerServer" трябва да са със стойности от поне 10.
Премахнете излишните плъгини и разширения (работи при Firefox, IE, Opera)
Плъгините и разширенията на браузъра взаимодействат с уебстраниците по различни начини, като тези взаимодействия отнемат време. Всъщност според разработчиците на Firefox разширенията забавят стартирането на браузъра средно с 10%, което значи, че ако потребителят ползва 10 добавки, времето за стартиране на Firefox ще се увеличи двойно в сравнение със случая, когато липсват такива. На бързите компютри това може да означава разлика от 1-2 секунди, което е почти незабележимо, но ако става въпрос за по-старички РС-та или нетбуци, чакането може да се удължи с 8-10 секунди, което вече е проблем. От друга страна, някои от плъгините се ползват рядко или даже почти никога, така че, ако искате да направите сърфирането си из Интернет пространството още по-бързо, силно препоръчително е да ги изключите. Ето как:
- При Firefox изпълнете клавишната комбинация Ctrl+Shift+A, за да отворите Add-on Menager-а, от там можете бързо и лесно да отстраните ненужните плъгини и разширения. От друга страна, някои добавки за Firefox могат и да подобрят продуктивността ви или поне да направят сърфирането ви малко по-приятно – например като блокират голяма част от рекламите, които неизбежно срещате по сайтовете. Точно за тази цел е създадено разширението Adblock Plus, което след инсталиране ще ви спести досадните банери, анимации и пр.
- При Internet Explorer -> Tools -> Manage Add-ons -> в левия панел под Show посочете All add-ons, а след това при полето Add-on Types изберете Toolbars and Extensions. Там ще откриете всички инсталирани плъгини и разширения, както и колко точно време отнема на браузъра, за да ги зареди.

- При Opera изпълнете клавишната комбинация Ctrl+Shift+E, за да отворите страницата с разширенията. Нещо, което допълнително може да натоварва Opera, са уиджетите; тях можете да менажирате от Menu -> Widgets -> Manage Widgets... С инсталирането на Opera и страницата с уиджетите, и страницата с разширенията са празни, но след няколко месеца ползване при всички положения ще искате да изключите някои от допълненията към браузъра.