Създаване на прост банер с Photoshop
Публикувана от admin на July 17 2013 11:14:41
Банерът е средство, заместващо текстовата връзка, което служи за на дадена страница. Изработката на банер не е трудна, стига да имате елементарни познания за графичната обработка. Най-употребяваната програма за създаване и редакция на графични изображения е Adobe Photoshop. Тази програма в нашия случай е най-подходяща, за да си направите рекламен банер или бутон за вашата страница. Програмата разполага с много възможности, но засега ще използваме най-основните и функции.

Ще създадем прост банер с размер 88x31. Името на страницата ще е “Your Web Page”. По същия начин можете да си направите и бутон за меню на сайт.

Стартирайте програмата и създайте нов документ от меню File > New:Направете показаните на снимката настройки. В този пример банерът ще е с размер 88х31 пиксела. Ако желаете да направите изображение с по-големи размери за стойности на Widht и Height, въведете съответно по-големи числа (придържайте се към стандартите за големина на банер).

От туулбара в ляво изберете подходящи цветове за background и foreground.Изберете инструмента Gradient Tool (), с който ще направим фона. От лентата Options изберете цветовия модел на градиента и вида градиент.Нанесете gradient фона върху документа. Чрез стойностите, зададени в Opacity определяте прозрачността на градиентния фон. При Opacity = 100% градиентния фон е напълно непрозрачен. Върху оцветеното изображение можете да нанасяте още преливащи се фонове с помоща на Gradient Tool, докато постигнете желания ефект.

Вместо този инструмент можете да използвате и инструмента Paint Bucket Tool (), който обаче създава едноцветен background. Обикновено Gradient Tool и Paint Bucket Tool са съчетани в един бутон. За преминаването от единия в другия инструмент кликвайте в бутона, като задържате натиснат клавиша Alt.

Ето какво направихме дотук:Отворете нов документ с размер 6х6 пиксела и прозрачен фон:От Navigator направете, така че да виждате новия документ максимално увеличен и нанесете с точки по 1 px линия в подходящ цвят така както е показано на снимката:Изберете от меню Edit опцията Define Pattern. С помощта на Pattern Stamp Tool, избран от туулбара с инструменти нанесете дефинирания от вас Pattern върху цялото изображение, което първоначално създадохме. При нужда може да се наложи от лента Options да изберете създадения от вас Pattern от палитрата, големина на четката (в този случай 37px е идеално). Трябва да се получи нещо подобно:Сега остана само въвеждането на текст върху банера. Изберете инстумента Type Tool (). Очертайте текстовото поле и въведете името на страницата. Ако текстът е на кирилица имайте в предвид, че не всички шрифтове във Photoshop са кирилизирани! След като сте въвели текст можете да му зададете някакъв стил. За целта първо трябва да е маркиран слоя на текста, след което изберете опция Layer style > Blending Options от главно меню Layers. От тук нататък вие преценявате как най-ви харесва. Ето в край на сметка какво се получи:Сега вече може да си направите банер за вашия уебсайт само за няколко минути. Вариантите за създаване на уеб банери и бутони са стотици, а показания в тази статия е само примерен.