IBM инвестира един милиард американски доларa в развитието на Linux-системи за архитектурата Power
Публикувана от admin на September 17 2013 12:54:36
На конференцията LinuxCon 2013, започнала на 16-ти септември тази година, IBM заяви, че увеличава инвестициите в развитието на операционната система Linux и откритите технологии. Компанията планира през следващите четири години да вложи един милиард американски долара за финансиране на проекти, свързани с разработката на софтуер и друго открито програмно обезпечение за сървъри, базирани
Разширени новини
На конференцията LinuxCon 2013, започнала на 16-ти септември тази година, IBM заяви, че увеличава инвестициите в развитието на операционната система Linux и откритите технологии. Компанията планира през следващите четири години да вложи един милиард американски долара за финансиране на проекти, свързани с разработката на софтуер и друго открито програмно обезпечение за сървъри, базирани на архитектурата Power.

Изявлението е направено 12 години след като IBM за първи път инвестира в Linux. През 2000 година компанията обяви, че ще инвестира един милиард долара за развитието на сървърни Linux-системи и през 2001 година сдържа обещанието си. Това помогна на Linux да стане промишлена платформа и водеща операционна система за компютърни клъстери.

IBMСегашният интерес на IBM към Linux е свързан с намаленото търсене на Unix-вариантите на Power-сървъри и с нарасналото търсене на модели, комплектувани с ОС Linux. IBM не се отказва от своите Unix продукти, като например AIX, но променя своите приоритети.

Една от първите стъпки към набелязания план ще бъде стартирането на нова облачна услуга за разработка на софтуер. С нейна помощ потребителите ще имат възможност безплатно да получат отдалечен достъп до масив от Power-сървъри за създаване и тестване на свои Linux-програми.