Майкрософт готви Windows 9 за 2015 г.
Публикувана от admin на April 13 2014 22:04:21
Майкрософт искат бързо да отворят нова страница. Само след 1 година Windows 9 ще замести своя предшественик Windows 8, според блога на работещия във фирмата Пол Туро. Майкрософт трябва да представят подробно своята програма по време на годишната им конференция, която ще се състои между 2 и 4 април в Сан Франциско. Няколко месеца след това ще започне и развитието на Windows 9.

Windows 8 трябваше да увеличи продажбите на компютри и да позволи на Майкрософт да пробият на пазара на таблетите.

Разширени новини
Майкрософт искат бързо да отворят нова страница. Само след 1 година Windows 9 ще замести своя предшественик Windows 8, според блога на работещия във фирмата Пол Туро. Майкрософт трябва да представят подробно своята програма по време на годишната им конференция, която ще се състои между 2 и 4 април в Сан Франциско. Няколко месеца след това ще започне и развитието на Windows 9.

Windows 8 трябваше да увеличи продажбите на компютри и да позволи на Майкрософт да пробият на пазара на таблетите. Но операционната система бе доста критикувана заради трудното боравене с нея, тъй като тя съчетава сензорен интерфейс и класически за Windows изглед. Фирмата за видео игри Valve обяви при представянето на новия софтуер в края на 2012 г., че програмата е „катастрофа за всички, които работят в сферата на компютрите“. Windows 8 така и не успя да намери своята публика. Световните продажби на настолни компютри спаднаха с нови 10 процента през 2013 г. Само 25 милиона компютри работят с преработената версия Windows 8.1; колкото до таблетите, Windows има едва 3,4 % дял от този сектор за 2013 г.

Windows 9 ще промени облика и функциите си

Новата операционна система ще даде възможност за промяна на формата и съдържанието. Новият интерфейс на Windows 8, познат като „Метро“, ще се сдобие с преработена версия: „Метро 2.0“. Менютата в „Метро“ ще изглеждат като отделни плаващи прозорци. Бутонът „Старт“ също ще присъства в новия интерфейс.

Излизането на Windows 9 ще бъде придружено от значителни обновления в другите платофрми на Майкрософт: Windows, Windows Phone и Xbox One. Това горе-долу съответства на визията „всичко в едно“, разработена през лятото на 2013 г. от изпълнителния (вече бивш) директор на компанията Стив Балмър. По същата логика Джули Ларсън-Грийн, също част от Майкрософт, обяви, че повече няма да има 3 различни операционни системи (Windows, Windows RT и Windows Phone). Технологичният гигант иска да обедини в едно платформите за таблети, компютри и смартфони.

Възможният конкурент

Пазарът се развива бързо и Майкрософт трябва да отговори на излизането на компютри с операционни системи Андроид и Хром. Нарасналите продажби на смартфони облагодетелстват най-вече Андроид – лидерът в областта. Операционната система на Гугъл води и при таблетите, следвана от Apple. Много от производителите на компютри – като Acer – започват да предпочитат именно Андроид. HP пък станаха първата компания, представила цялостна серия от компютри "всичко в едно", работещи с Андроид. Изглежда, че за Гугъл вече остава завладяването само на сегмента на настолните компютри.

Платените операционни системи са остаряла практика, смята Брад Рибак. Според него, Microsoft трябва да търси нови начини за получаване на приходи, прилагани към различни категории потребители на Windows. Именно тази задача ще бъде от първостепенно значение за новия CEO на компанията, чието име все още не е обявено. Рано или късно, Microsoft ще бъде принудена да последва Apple и Google и да започне да предлага своята ОС безплатно, особено на потребителския пазар. Основен източник на приходи за компанията ще станат онлайн магазинът за приложения, услугите Bing, Skype, Office 365 и други, смята Рибак. Бизнесът обаче ще продължи да плаща за поддръжка на операционната система по силата на различни корпоративни планове.