Русия се прехвърля от Intel и AMD чиповете към своите процесори "Байкал"
Публикувана от admin на June 20 2014 11:33:05
Русия е готова да изхарчи десетки милиони долари за разработването на собствения процесор "Байкал", известен още и с името Baikal. Руското министерство на промишлеността и търговията възнамерява да се откаже от използването на чиповете на Intel и AMD, използвани във военните и държавните структури. Интересно е, че руският чипсет, който ще бъде използван в компютрите и сървърите на държавните структури е базиран на 64-битови ARM процесорни ядра тип Cortex А-57
Разширени новини
Русия е готова да изхарчи десетки милиони долари за разработването на собствения процесор "Байкал", известен още и с името Baikal. Руското министерство на промишлеността и търговията възнамерява да се откаже от използването на чиповете на Intel и AMD, използвани във военните и държавните структури. Интересно е, че руският чипсет, който ще бъде използван в компютрите и сървърите на държавните структури е базиран на 64-битови ARM процесорни ядра тип Cortex А-57.

Семейството микропроцесори Baikal ще бъде създадено в началото на следващата 2015 година. Първите чипове ще разполагат с осем процесорни ядра, работещи с тактова честота 2 GHz и ще бъдат изготвени чрез 28 нанометров технологичен процес. В края на 2016 година серията ще се допълни с 16-ядрен сървърен процесор, създаден чрез 16 нанометров технологичен процес. Независимо от процесора, операционната система ще бъде свободната Linux.

Чиповете Baikal се разработват от компанията "Байкал Електроникс", а финансирането се извършва от "Роснано". Според експерти, в Русия няма производствени мощности за производство на 28-нанометрови чипове и те ще трябва да бъдат произвеждани в чужбина. По подобен начин постъпи и Китай, но китайците разполагат с много заводи за производство на съвременни чипове.