Hewlett-Packard се разделя на две
Публикувана от admin на October 08 2014 11:20:30
Досегашният главен изпълнителен директор Мег Уитман ще оглави Hewlett-Packard Enterprise, а бизнесът с PC и принтери ще се управялва от Дион Уайзлър, който поема компанията HP Inc.

Публикуваните от редица бизнес издания през последното денонощие предположения, че технологичният гигант Hewlett-Packard ще се раздели на две самостоятелни бизнес единици, бяха потвърдени официално. Така едната от въпросните две компании, която ще се нарича Hewlett-

Разширени новини
Досегашният главен изпълнителен директор Мег Уитман ще оглави Hewlett-Packard Enterprise, а бизнесът с PC и принтери ще се управялва от Дион Уайзлър, който поема компанията HP Inc.

Публикуваните от редица бизнес издания през последното денонощие предположения, че технологичният гигант Hewlett-Packard ще се раздели на две самостоятелни бизнес единици, бяха потвърдени официално. Така едната от въпросните две компании, която ще се нарича Hewlett-Packard Enterprise, ще поеме грижите за корпоративния хардуер, софтуер и услуги на HP. Другата фирма, която ще се представя просто HP Inc., запазвайки познатото лого на HP, ще обслужва бизнеса с персонални компютри и принтери на компанията.

HPИ двете нови компании ще имат акции на борсата, като на акционерите на HP ще получат акции и от двете фирми, става ясно също от официалното съобщение на гиганта. Според официалната информация досегашният главен изпълнителен директор Мег Уитман ще оглави Hewlett-Packard Enterprise, а бизнесът с PC и принтери ще се управялва от Дион Уайзлър, който поема компанията HP Inc. HP очаква да приключи разделянето до края на своята фискална 2015 г., която завършва на 31 октомври следващата година.

В изявлението си Уитман описва раззделянето като позитивен за цялата компания ход, въпреки че първоначално призоваваше HP да остане цяла.

„Това ще предостави на всяка от новите компании независимост, фокус, финансови ресурси и гъвкавост, от които се нуждаят, за да се адаптират бързо към пазарната и потребителската динамика, като генерират дългосрочна добавена стойност за акционерите“, коментира тя.