Какво ново в Ubuntu Server 14.10 Utopic Unicorn
Публикувана от pafkata86 на October 26 2014 18:06:53
Наскоро Canonical представи последната версия на сървърния вариант на известната си операционна система Ubuntu Server, излязла под кодовото име Utopic Unicorn.

Вероятно най-важните промени тук са появилата се поддръжка на Docker v1.2, последната версия на OpenStack, както и други обновени характеристики. Canonical искат да са там, където е IT света и демонстрират подкрепата си за контейнеризацията, както с подкрепата на Docker v1.2, така и с поддръжката на LXC контейнерите. За разлика от предишни версии на системата, където контейнери можеха да създават единствено системни администратори, имащи root достъп до системата, то с появата на


Разширени новини
Наскоро Canonical представи последната версия на сървърния вариант на известната си операционна система Ubuntu Server, излязла под кодовото име Utopic Unicorn.

Вероятно най-важните промени тук са появилата се поддръжка на Docker v1.2, последната версия на OpenStack, както и други обновени характеристики.

Canonical искат да са там, където е IT света и демонстрират подкрепата си за контейнеризацията, както с подкрепата на Docker v1.2, така и с поддръжката на LXC контейнерите. За разлика от предишни версии на системата, където контейнери можеха да създават единствено системни администратори, имащи root достъп до системата, то с появата на Utopic Unicorn, LXC контейнерите получават нова възможност за контрол на ниво потребител, което означава, че и потребителите вече ще могат да създават свои собствени контейнери. Това означава, че разработчиците вече ще могат да стартират, колкото контейнери поискат, за да тестват различен тип код в разработваните от тях приложения.

Ubuntu Server 14.10 идва също така и с последното обновление на OpenStack платформата - Juno, която се появи преди десетина дни. Сериозно освежаване в тази версия на софтуера са получили характеристики, като Cinder, Ceilometer, Glance, Heat, Horizon, Nova и Swift, а при инсталирането на OpenStack е включена и възможността за допълнително инсталиране на Hadoop и Apache Spark във виртуални среди, които са инсталирани над инсталацията на OpenStack. Juno позволява също така много по-гъвкави възможности за контрол и управление на политиките на средата, насочени към съхранението на обектите, както и NFV (network function virtualization) поддръжка, насочена в основата си за удовлетворяване на нуждите на клиентите нa компанията от средите на телекомуникационната индустрия.

По отношение на контрола на управление, новия Ubuntu Server ще предложи и обновление за MaaS (Metal-as-a-Service) инструмента на Canonical, позволяващ инсталацията и управлението на "чисти" bare metal сървъри. Новата версия на инструмента е 1.7. Така вече е възможно не само инсталацията и управлението на виртуални инсталации на Ubuntu Server, но и на CentOS 6.X, SUSE Linux Enterprise Server 11 SP3 и Windows Server 2012 and 2012 R2.

Тук също намира и интеграция на софтуерната платформа на Pivotal Lab Cloud Foundry. Макар и все още представяна като бета характеристика, потребителите на Ubuntu Server ще могат да се възползват от възможностите на Cloud Foundry посредством инструмента за управление и оркестрация Juju.

"Нужно е да се признае, че Ubuntu Server 14.10 предлага неособено голям на брой нови характеристики, но това е отражение на политиката на Canonical в последно време. Докато преди компанията хвърляше усилия да представи Ubuntu, като най-лесната за използване от потребителя система, тези дни те сякаш се опитват да представят инсталацията и управлението на системата на друг тип софтуер с открит код ефикасно и лесно. Ето и защо бива поставян фокуса над инструменти, като Juju. Това обяснява и предоставянето от страна на Canonical на курсове, които запознават клиентите и потребителите им с използването на OpenStack, представяйки Ubuntu, като идеална основа за управлението на изградените с помощта на OpenStack облачни среди", коментира Майк Уитли от SA.