Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Най-важните хитрини и съвети за всеки начинаещ Linux потребител 2
Страница 2 от 3

А след още известно време с отворената платформа може дори да ви се стори невъзможно да се върнете обратно към Windows или Mac. С други думи, не бързайте да се отказвате, защото може да пропуснете възможността да изследвате красотите на цяла нова вселена.
Дузина команди, които всеки начинаещ Linux потребител трябва да знае
По-горе вече споменахме за неоснователността на притесненията от командния ред, но ако все още ги имате, може би ще ви е по-лесно да ги разсеете, знаейки „златната“ за всеки Linux потребител дузина команди – за всеки случай, ако все пак ви се наложи.  

1. man
Започваме с командата „man“, защото в много отношения е най-фундаменталната. Всъщност това е командата, която трябва да използвате, за да научите повече за която и да е друга команда в Linux.   
Най-общо казано, „man“ показва наличните онлайн страници от потребителски наръчници за различните други команди. Като използвате въпросния кратък текстов низ, можете лесно да разберете както функциите на командите, които ви интересуват, така и как, и кога да ги използвате. Можете дори да напишете „man man“, за да изкарате информационната страница за самата команда „man“. Тоест, ако не сте сигурни в действието на някоя от Linux командите, просто напишете в командния ред „man“, интервал и точното име на командата, за която искате да научите повече.
2. ls
Друга фундаментална Linux команда е „Is“. Тя изобразява съдържанието на дадена директория или тази, в която сте в момента. Например „ls ~“ ще ви покаже файловете във вашата home директория.
3. pwd
За да разберете в коя точно директория се намирате в момента, просто напишете „pwd“, което е съкращение от „print working directory“, т.е. „отпечатай работната директория“. 
4. cd
Една до болка позната команда на хората, които още си спомнят езика BASIC. В Linux тя изпълнява абсолютно същата функция -  сменя текущата директория (change directory). Ако искате например да преминете от текущата в десктоп директорията, напишете „cd desktop“.
5. mkdir
Това е командата, която трябва да използвате, ако искате да създадете нова директория (make directory). Тоест, ако напишете в командния ред „mkdir pictures“, ще създадете нова директория, кръстена „pictures“.
6. find и locate
Основни команди при търсене на файлове. Тоест, ако искате да намерите даден файл, напишете „find“ или „locate“ и името на файла – и двете команди ще свършат  работа.
7. cp
Това е командата, която се използва, в случай че искате да направите копие на даден файл с ново име. Ако например напишете „cp cats dogs“, ще получите точно копие на файла „cats“, но вече с името „dogs“ (без да се изтрива изходният файл „cats“).
8. mv
С командата „mv“ можете да променяте името на даден файл или да го премествате в друга директория, или да правите и двете. При същия котешко-кучешки пример написването на „mv cats dogs“ ще преименува файла „cats“ на файл, кръстен „dogs“. А ако напишете „mv cats ~/desktop“, ще преместите файла „cats“ в десктоп директорията, без да го преименувате.
9. more
Както загатва простичкото наименование на тази команда, при написване на „more“ плюс име на файл Linux ще ви покаже един екран от съдържанието на въпросния файл.
10. kill
Няма по-ефективен начин да спрете изпълнението на дадено приложение от това, да го „убиете“. Точно това прави командата „kill“. Тя обикновено се използва след командата „ps“, която пък ви помага да намерите процеса, подлежащ на прекратяване.
11. sudo
Една от причините за високата сигурност на Linux платформите е в това, че само „root потребителите“ имат администраторските привилегии да инсталират или премахват приложения или да правят други големи системни промени. Командата „sudo“ обаче ви дава възможност да инсталирате приложения и като обикновен потребител, при това ви дава временно ограничени root привилегии. Разбира се, ще ви се наложи да въведете и своята потребителска парола.
12. passwd
Налага се да смените паролата си? Просто напишете този стринг в командния ред и той ще ви помоли да напишете първо текущата си парола, а след това и новата.
Това е – не звучи сложно, нали? Не бива да забравяте също, че документацията, която идва с вашата Linux дистрибуция, също може да помогне доста както по отношение на командите, така и по редица други въпроси, свързани с отворената операционна система. В Ubuntu например Help секцията на командния ред е отлично място, където можете да научите много за различните команди и за това, как да ги използвате.  
Свободно достъпният наръчник „Getting Started with Linux“ на Linux.org (http://www.linux.org/lessons/beginner/toc.html) също си заслужава да му отделим време и внимание. Във всеки случай научаването на няколко основни команди е отлична първа стъпка към това, да се чувствате по-комфортно при работа с всяка Linux дистрибуция. Опитайте и ще се уверите скоро, че командният ред е ваш пръв и незаменим приятел.
5 неща, които можете да направите веднага след инсталиране на Ubuntu
Един от поводите за силния Linux акцент в настоящия брой на PC World е излизането на поредната нова версия на Ubuntu (11.10, или Oneiric Ocelot), която е достъпна от средата на октомври.


Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13585]
Registry Mechan... [13359]
Super MP3 Downl... [13352]
Microsoft Secur... [13057]
Rotativki [12117]
Hiren`s v10.0.9 [9855]
K-Lite Mega Cod... [9326]
BitComet 1.21 F... [9283]
Black Market fo... [8593]
MOBILedit! 6.1.... [8183]
Ново от Калдата