Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Мобилният Интернет през 2012 г. - още технологични прогнози за годината (а и за по-нататък)2
Страница 2 от 3

Това ще окаже натиск върху веригата за за намаляване на цената на компонентите, но също така представлява предизвикателство и за разработчиците на софтуерни продукти, защото се предполага, че собствениците на евтини смартфони няма да бъдат склонни да плащат за такива.

Мобилни приложения и интерфейси

Докосванията, жестовете и гласовите команди ще променят начина, по който мобилните приложения ще функционират в бъдеще, твърдят от Gartner. През 2014 г. ще има сваляния на над 70 млрд. мобилни приложения от онлайн магазини. Освен това дотогава поне половината от инструментите, оптимизирани за разработване на мобилни приложения през 2010 г., може да спрат да бъдат използвани.

Ключови за развитието на този сегмент през годината според аналитиците от същата агенция ще са онлайн магазините за бизнес приложения, които ще могат да разработват специфичен софтуер за потребителите. Това ще позволи на корпоративните ИТ отдели да управляват и контролират определени приложения. Важно ще бъде компаниите да използват подход на управлявано разнообразие, за да фокусират дейностите си с магазините за приложения и да сегментират софтуера на база риск и стойност. (Когато бизнес стойността на една програма е ниска, а потенциалният риск - голям, тя трябва да бъде блокирана.)

Социални и контекстуални потребителски услуги – новото лице на „Големия брат”
Контекстуалният компютинг използва информация за средата, дейностите и предпочитанията на един краен потребител, за да подобри качеството на взаимодействието с този човек. Една контекстуална система очаква нуждите на потребителя и активно му предоставя най-подходящите съдържание, продукт или услуга. Крайпътен камък тук могат да бъдат технологии като NFC (near-field communication), които да влязат в повече устройства. Според Gartner през 2015 г. 40% от потребителите на смартфони в света ще използват на контекстуални услуги, които следят дейностите им. Google, Microsoft, Nokia и Apple постоянно ще следят ежедневието на 10% от глобалното население.

Идеята тук е, че камерите, сензорите, микрофоните и пр. се превръщат в част от информационната среда. Отдалеченото засичане на всичко - от електричеството до състоянието на въздуха, вече става част от Мрежата. От друга страна, все по-интелигентните устройства с различни сензори създават и притеснения по отношение на конфиденциалността. Затова в крайна сметка ще има нужда от централно унифицирано управление за всички тези устройства, каквото може би ще видим през тази година.

Нови бизнес възможности с печалби от „социални игри”

С разрастването и размножаването на социалните мрежи и популярността на т.нар. социални игри през 2010 г. и 2011 г. техният финансов потенциал привлече вниманието на обществеността, констатира Deloitte. Въпреки това операторите на социални мрежи имат нужда да се развиват и в други посоки освен във "freemium" модела, който първоначално успя да ги вкара в светлините на прожектора. Те биха могли да получат и по-голям дял от глобалния пазар, възлизащ на $ 63 млрд според изчисленията на агенцията. За някои разработчици ръстът вече започва да забавя темпото си, а през последните две години цялата общност на социалните геймъри буксува. През 2012 г. се очаква ръстът на приходите в целия подсектор да намалее до под 20%, което може да принуди разработчиците освен в продажбите на виртуални стоки през социални мрежи да се фокусират и върху възможностите на рекламата или въвеждането на предварителни такси за ползване. Възможно е да се приложат бизнес моделите от индустрията на по-традиционните игри или дори да се развие франчайз моделът.

Облачните технологии

Тази тема се измести от номер 1 миналата година на десета позиция сега в рейтинга на Gartner, но продължава да е важна тенденция, смятат специалистите. „Облакът” има потенциал за широко дългосрочно въздействие в повечето индустрии и въпреки че от гледна точка на крайния потребител пазарът е все още в ранен стадий тази година и така ще бъде и през 2012 г., на него ще има всякакви големи компании, сериозно ангажирани с осигуряването на редица услуги за изграждане на облачни среди и на облачни услуги. Компаниите се предвижват от това, да се опитват да разберат облака, към това, да вземат решения за определени натоварвания, които да свържат с облачни услуги, и за нуждата от изграждане на частни облаци. Хибридният облачен модел, както и възможностите за подсигуряване и управление на целия облачен спектър ще бъдат основен фокус през 2012 г. От гледна точка на сигурността новите сертификационни програми като FedRAMP и CAMM ще бъдат готови за първите си тестове, полагайки основата на едни по-защитени облачни изчисления.

Интернет мрежата през 2011 г. в цифри и факти

След края на 2011 г. аналитиците запретнаха ръкави и започнаха да правят поредните годишни изчисления, даващи представа за състоянието на Глобалната мрежа през последната календарна година. След като специалистите теглиха чертата, се получи една много интересна и занимателна статистика за използването на Интернет през 2011 г. Предлагаме на вашето внимание част от направените през януари обобщения на Internet World Stats и Pingdom.com, групирани по основните аспекти при работа в Мрежата.

Интернет проникване по региони към март 2011 г.

Електронна поща

 • 3,146 млрд. — на толкова възлиза общият брой на регистрираните e-mail акаунти в света;

 • 27,6% — делът на най-популярното приложение за работа с електронна поща (Microsoft Outlook);

 • 19% — делът на спама, който преодолява филтрите и прониква в корпоративните мейли;

 • 112 — средното количество e-mail, което един корпоративен потребител изпраща и получава на ден;

 • 71% — делът на спама в глобалния e-mail трафик;

 • 360 млн. — броят на акаунтите в най-популярната e-mail услуга (Hotmail);

 • $44,25 — доходът от всеки долар, в e-mail маркетинг;

 • 0,39% — делът на вредоносните електронни писма;

 • 40 години – времето от изпращането на първия e-mail.

Уебсайтове

 • 555 млн. — общият брой на сайтовете в Интернет към края на 2011 г.;

 • 300 млн. — броят на новите сайтове, създадени само през 2011 г.

Уебсървъри

 • 239,1% — ръст на сайтовете, използващи уебсървъри Apache през 2011 г.Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13472]
Registry Mechan... [13244]
Super MP3 Downl... [13227]
Microsoft Secur... [12935]
Rotativki [11991]
Hiren`s v10.0.9 [9796]
K-Lite Mega Cod... [9260]
BitComet 1.21 F... [9228]
Black Market fo... [8477]
MOBILedit! 6.1.... [8057]
Ново от Калдата