Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Най-важните хитрини и съвети за всеки начинаещ Linux потребител 3
Страница 3 от 3

А ако четете това, то почти със сигурност разполагате и с диска към списанието, където можете да я намерите и използвате по свое усмотрение. В случай че тепърва започвате да изследвате тази оpen-source вселена, вероятно ще се позачудите какво точно да направите като начало. Затова по-долу ще ви препоръчаме пет неща, които да пипнете веднага след инсталацията на Ubuntu. 
1. Изберете си изглед
Малко са нещата, които могат да ви помогнат да се почувствате повече „на ти“ с Ubuntu, отколкото промяната в изгледа на вашия работен плот. А с тази ОС възможностите за избор са практически безгранични. Има вариант например както да изпробвате различни теми, фонове и десктоп ефекти, така и да замените цялата графична среда GNOME 3.2 и Unity интерфейса с друга като KDE.

Възможностите за персонализация са сред най-силните страни на Linux и затова е добре да изследвате сами границите на въображението си. В Oneiric Ocelot можете да започнете, като намерите таба „System“, след това опцията „Preferences“  и после „Appearance“. Като стигнете до тук, ще намерите различни опции за теми (Themes), фонове (Background), шрифтове (Fonts) и визуални ефекти (Visual Effects). След като изчерпите наличните възможноси във въпросното меню, можете да разширите експериментите и с Ubuntu Software Center (вж. следващата точка).
2. Проверете софтуерния център
Както споменахме в първата част на статията, с Linux няма да ви се налага да ровите из Мрежата, за да откриете едно или друго приложение. За целта в Ubuntu е предвиден т.нар. Ubuntu Software Center, който ще ви предложи почти неограничен избор от софтуер за всякакви цели. Ubuntu Software Center е познат още и като package , в който по категории са подредени огромно количество приложения (обикновено с отворен код), които можете да си свалите и използвате напълно безплатно. С други думи, това е мястото, където трябва да отивате веднага щом ви потрябва някаква програмка. 

За целта в главния екран на Ubuntu открийте секцията „Applications“, отваряща падащо меню, в чието дъно ще намерите софтуерния център. От там ще видите няколко секции с различни категории приложения, като Accessories, Education, Games, Graphics, Internet, Office, Sound & Video, Themes & Tweaks и System. Отворете категорията, която ви интересува, и вече ще разполагате с всички налични за сваляне софтуерни предложения. Кликнете на някое и то ще е ваше – просто няма как да бъде по-лесно.
3. Запознайте се с общността
Според мнозина най-привлекателната черта на Linux е огромната и жизнена общност от потребители и разработчици около всяка дистрибуция на тази ОС. Ubuntu съвсем не е изключение от това правило. За тази платформа има не само солидна и лесно достъпна документация (https://help.ubuntu.com/) и чат поддръжка на живо (https://help.ubuntu.com/community/InternetRelayChat), но също цял куп тематични уебфоруми (http://www.ubuntu.com/support/community/webforums), мейлинг листи (http://www.ubuntu.com/support/community/mailinglists) и Launchpad базирана система за въпроси и отговори (https://answers.launchpad.net/). Добра идея е да се запознаете набързо с всички тези ресурси още преди да възникнат конкретни въпроси, така че да знаете къде да търсите отговори, когато се наложи. 
4. Изпробвайте командния ред
С риск да започнем да се повтаряме (или може би потретваме) ще подчертаем отново, че командният ред в Linux e едно от главните предимства, а не нещо, от което човек трябва да се плаши. В повечето случаи това е и по-бързият и доста по-ефективен начин да се свърши нещо, отколкото ровенето из графичните менюта на стандартния потребителски интерфейс. В Ubuntu терминалът с командния ред се намира в „Applications“/„Accessories“ и „Terminal“ и можете лесно да проверите как работи, като използвате някоя от споменатите по-горе основни команди. 

В случай че искате да се запознаете по-подробно с възможностите на command line терминала, можете да прегледате и Help секцията по въпроса в сайта на Ubuntu (https://help.ubuntu.com/community/UsingTheTerminal).  
5. Посетете ъпдейт мениджъра
По принцип Ubuntu информира автоматично при появата на нови ъпдейти по сигурността или актуализирани софтуерни версии, но за всеки случай е предвидено и лесното за използване приложение Ubuntu Update , което ви дава допълнителни възможности за ориентация в новостите. За да го отворите, отидете в секция „System“, след това „Administration“ и изберете „Update Manager“ от падащото меню. Там ще намерите списък с всички налични ъпдейти, от които да избирате какво да си свалите, ако това вече не е направено автоматично.  
От тук нататък остава да експериментирате и да се наслаждавате на възможностите на новата си операционна система. Желаем ви успех!<

Статията е представена от: PC World

Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13354]
Registry Mechan... [13122]
Super MP3 Downl... [13102]
Microsoft Secur... [12834]
Rotativki [11887]
Hiren`s v10.0.9 [9737]
K-Lite Mega Cod... [9213]
BitComet 1.21 F... [9164]
Black Market fo... [8367]
MOBILedit! 6.1.... [7936]
Ново от Калдата