Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв” 2
Страница 2 от 3

Chakra GNU/Linux 2011.09
Официален сайт: http://chakra-project.org/

По-напредналите Linux потребители вероятно познават Chakra като бърза, приятелски настроена и доста мощна десктоп дистрибуция, специално създадена за KDE среди. Нейното най-прясно издание е базирано на Arch Linux и съдържа най-новата версия на споменатата графична среда, като дава възможност за използване на красивия и наситен с визуални ефекти Plasma десктоп. Chakra е един от най-активно разработваните Linux проекти, който идва с редица улеснения, като графичен инсталатор, автоматично конфигуриране на хардуера, както, разбира се, и много други удобни инструменти и приятни екстри.
7. Zorin OS 3.1
Официален сайт: http://zorin-os.com/3free.html 

Също като Ubuntu, която лежи в основата й, платформата ZorinOS е създадена специално за новаците в света на Linux. Тя е с графичен интерфейс, който силно наподобявa Windows, а програмната й окомплектовка съдържа и аналогични приложения. Всъщност ZorinOS идва със софтуер като Wine и PlayOnLinux, които позволяват на потребителите да стартират много от Windows програмите. Замислената като откровена Windows алтернатива от света на Linux платформа е и много бърза, като подобно на Ubuntu също идва с редица  инсталирани по подразбиране приложения, като пакета OpenOffice, браузъра Firefox, e-mail клиента Evolution, аудио- и видеоплейъри, инструмента за фоторедактиране GIMP и др. Най-новата версия 3.1 на ZorinOS е базирана на Ubuntu 10.04 (а вероятно след Ubuntu 11.10 ще има и още по-нова) и включва редица ъпдейти. Сред тях са ново Linux ядро, различни подобрения в областта на сигурността, усъвършенствани програми и някои “козметични” промени. Освен това операционните системи от серията Zorin OS 3.х са от тип  Long Term Support, което значи, че ще получават автоматични security ъпдейти до април 2013 г.
8. Puppy Linux 5.2.8
Официален сайт: http://www.puppylinux.com  

Puppy Linux 5.2.8 е вторият голям ъпдейт тази година на известната също и като Lucid Puppy дистрибуция, който се появи през август. Тя заслужава отбелязване най-малкото защото, както посочват самите разработчици, е “най-бързата, най-приятелската и най-забавната версия на Lucid Puppy досега”. Действително, версия на тази настолна ОС носи редица подобрения по отношение на , като изоставя поддръжката на някои много стари компютри – библиотеките вече използват технологии само с процесори,  по-нови от i689. Puppy Linux 5.2.8 е също така доста по-удобна за персонализиране, като предлага и много повече отпреди “тапети” и теми за десктопа. Промените обаче не са само външни, тъй като отдолу работят също много нови драйвъри и фърмуер за редица съвременни устройства. Съществени подобрения има и по отношение на инструментите за откриване и конфигурация на хардуер.
9. Gentoo Linux 11.2
Официален сайт: http://www.gentoo.org/ 

Gentoo Linux е гъвкава, бърза и, естествено, напълно безплатна Linux дистрибуция, ориентирана главно към разработчици и мрежови специалисти. За разлика от повечето други open-source OS дистрибуции Gentoo Linux притежава модерна система за управление на пакетите, наречена Portage и осигуряваща редица прецизни инструменти за управление на инсталациите. През август се появи и live DVD с най-новата версия 11.2 на тази платформа, съдържащо няколко десктоп среди, които могат да бъдат използвани за инсталирането на Gentoo Linux на хард диска. Системният пакет включва Linux kernel 3.0 заедно с инсталатори за споменатите среди, а именно KDE 4.7.0, GNOME 3.0.0, Xfce 4.8, Enlightenment 1.0.8, Openbox 3.5.0, Fluxbox 1.3.1, XBMC 10.1, Awesome 3.4.10 и LXDE-Meta 0.5.5. Разбира се, включени са също редица други приложения, в това число офис пакетите LibreOffice 3.3, productivity приложения като Abiword 2.8.6, инструменти за графична обработка като Scribus 1.3.9 и др.
10. Ultimate Edition 3.0 'Lite'
Официален сайт: http://ultimateedition.info/ 

Накрая, но не на последно място в нашата Топ 10 листа идва и пуснатият в началото на август 3.0 релийз на платформата Ultimate Edition “Lite” – Lubuntu базирана дистрибуция с графичната десктоп среда LXDE/ LXDE/Openbox, която по външен вид наподобява Windows XP. Като олекотена операционна система за компютри с ниски системни ресурси (например нетбуци), третата версия на Ultimate Edition Lite отново съдържа само базовия инструментален минимум, включващ браузър, музикален плейър и няколко други. Затова пък работи светкавично бързо на въпросните системи, които на практика едва ли биха могли да подкарат друга съвременна операционна система. Е, за потребителите с по-мощни компютри има и не-“Lite” версия на Ubuntu базираната платформа Ultimate Edition с повече инструменти и красоти, но при последната ни проверка тя все още беше в бета етап на разработка.
Изброените дотук Linux дистрибуции от своеобразната ни класация, разбира се, далеч не обхващат всичко интересно от света на отворения код, което се появи през последните месеци. Със сигурност внимание заслужават и най-пресните издания на популярни разработки, като Arch Linux, Fedora, Mandriva и пр., но идеята ни беше да представим по-скоро наистина най-най-новите и най-любопитните (според нас) версии, които валят като дъжд откъм open-source общността.
Ако нещо от споменатото дотук ви е хванало окото, не забравяйте, че винаги можете да си направите и безплатен тест, за да изберете най-подходящата платформа за себе си или за бизнеса си. В следващата част на тази статия ще припомним и традиционните начини за безопасен “тест драйв” на Linux.
4 начина да тестваме Linux, 
без да съсипем Windows
Темата за потенциалните предимства на различните дистрибуции на безплатните Linux базирани операционни системи, било то в бизнеса или у дома, отдавна не подлежи на дебати. За да се уверят сами в полезността им обаче, потребителите просто трябва да ги опитат сами. Именно тези тестове обаче се нещото, което обикновено предизвиква притеснение у хората, свикнали да използват Windows. И макар че в цялата работа няма нищо кой знае колко трудно, тревогите около самата нова инсталация и ефектът върху ОС и софтуера сигурно са достатъчна причина за мнозина да не предприемат нищо по въпроса.


Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13472]
Registry Mechan... [13242]
Super MP3 Downl... [13224]
Microsoft Secur... [12934]
Rotativki [11991]
Hiren`s v10.0.9 [9796]
K-Lite Mega Cod... [9260]
BitComet 1.21 F... [9228]
Black Market fo... [8477]
MOBILedit! 6.1.... [8056]
Ново от Калдата