Нови статии
bash scripts
CPU-frequency scalin...
Oбновявания на ОС W...
install zoneminder 1...
Installing mysql Mar...
Теми във форума
Нови теми
инсталация на ZNC
Малък лек и удобен д...
Клавишни комбинации ...
Инсталация на Arch L...
Защитна стена за мик...
Най-активни теми
Color console linux [4]
Клавишни комбинац... [1]
Защитна стена за ... [1]
Linux [1]
инсталация на ZNC [0]
Приятели
Обзор на най-интересните нови Linux дистрибуции плюс четири начина за Linux “тест драйв” 3
Страница 3 от 3

 
Но тези тревоги са напълно неоснователни, защото има поне няколко начина да се направи Linux “тест драйв”, без всъщност да се инсталира нищо и по такъв начин, че всичко в компютъра ви да си остане същото, както преди теста. Ето ги накратко:
1. LiveCD
Т.нар. “LiveCD” е може би най-често срещаният начин за разпространяване на Linux дистрибуциите. Той дава възможност да заредите съответната Linux версия направо от компактния диск, без да го инсталирате и без да променяте организацията в системата си. Всъщност, независимо от начина на разпространение, повечето популярни Linux дистрибуции предлагат и LiveCD форма – обикновено като имидж на диск (в ISO формат), който можете да си свалите през Интернет и да си запишете на свой CD носител. Останалото е лесно: след като “изпечете” своето LiveCD, слагате го в оптичното устройство и рестартирате компютъра, който ще зареди операционната система директно от “живия диск”. След като приключите с пробите, просто вадите LiveCD-то от оптичното устройство и рестартирате отново.
Имайте предвид обаче, че този начин прави Linux дистрибуциите да изглеждат доста по-бавни, отколкото са всъщност. Това е така, защото използването на LiveCD изисква постоянни обръщания към оптичното устройство, което е доста по-бавно от хард дисковете. Т.е. ако след теста решите, че сте готови за цялостно преминаване към Linux, можете да бъдете сигурни, че последният ще работи значително по-бързо, когато е инсталиран на самия хард диск.

2. Live USB
Също като LiveCD-то и Live USB предлага сходен начин на използване, но вместо компакт диск разчита на стандартна флашка, съдържаща пълно bootable копие на съответната дистрибуция. Тази начин не е така популярен от гледна точка на разпространението, но все пак някои Linux издания се предлагат и под такава форма (за справки можете да посетите сайта LinuxCD.org). 
Другият начин да използвате флашка вместо CD е да си свалите .iso имиджа на LiveCD, за който стана въпрос по-горе, и да го разкомпресирате  на флашка вместо на компакт диск. След това действате по същия начин като при LiveCD практиката, стига да сте настроили системата си така, че да търси стартируеми устройства и сред USB интерфейсите, преди да зареди основната ОС. Голямото предимство на Live USB пред Live CD е близко до ума – така бързодействието на тестваната платформа е почти същото, каквото би било и ако последната е инсталирана на хард диска.
3. Като стандартно приложение

Третият удобен начин да се изпробва Linux (и в частност Ubuntu) е, като се стартира по същия начин като стандартните Windows приложения. В това отношение може да помогне например Wubi (http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/windows-installer)  -  приложение, което е просто специална версия на Ubuntu, предназначена да работи именно по споменатия начин.
Добре е да имате предвид, че използването на Wubi изисква да имате поне 5 GB свободно дисково пространство. Иначе другото е лесно, просто сваляте инсталатора от горепосочения линк, стартирате го с двоен клик и той сваля и “инсталира” последната версия на Ubuntu на компютъра ви под формата на отделно приложение, без да засяга останалата част от инсталациите в Windows. Wubi не изисква устройването на отделни дискови партишъни, нито пък инсталира някакви специални драйвъри, a си работи като всяко друго приложение под Windows, съхранявайки необходимите файлове в отделна папка. Ако решите, че не ви трябва повече, просто го деинсталирате по обичайния начин.
4. Виртуализация

Макар и малко по-сложна като метод в сравнение с трите гореспоменати, виртуализацията също е много добър начин за тестване на Linux, пък и на всяка друга операционна система. 
За да използвате този подход, ви е необходим подходящ софтуер. Има предостатъчно комерсиални приложения за десктоп виртуализация, каквито са например VMware Workstation за Windows и Linux или пък Parallels - за Mac и Linux. Те дават доста добри опции и функции, но естествено срещу лицензни такси. Разбира се, има и предложения с отворен код, най-популярното от които може би е първоначално разработеното от Sun Microsystems приложение VirtualBox. То осигурява повечето от обикновено необходимите функции, при това както за работа под Windows, така и под Linux или Mac OS X.
Иначе по принцип практиката прилича доста на стартирането като стандартно приложение – даунлоудвате си избрания софтуерен инструмент и го инсталирате на компютъра си. След като го стартирате, ще имате възможност да инсталирате Linux като “гост” операционна система. За целта е достатъчно да разполагате с .iso имиджа на Linux дистрибуцията и да следвате инструкциите в wizard помощника на инструмента си за виртуализация. В резултат трябва да получите отделна виртуална машина, която се стартира като стандартно приложение от Windows, но ви предлага да проверите възможностите на съвсем различна операционна среда. А основното предимство на метода виртуализация е в това, че можете да си направите не само една, а няколко такива виртуални машини. 
(Б.р. - за повече подробности по темата можете да преговорите материалите за виртуализацията от рубрика “Практика” на бр. 3/2011 на PC World BG.)


Статията е представена от: PC World

Коментари
Няма написани коментари
Напишете коментар
Трябва да сте регистриран за да напишете коментар
Оценки
Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Downloads

New Downloads

NAVIGON-Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
NAVIGON Europe ...
µTorrent 3.4.1 ...
BitTorrent 7.9....
ProgDVB 7.04.2 ...
ProgDVB 7.04.2 ...
Wine 1.7.17
sakis3g
Wise Disk Clean...
DAEMON Tools Li...
opam
TurboFTP 6.30 B...
Skype 6.3.73.10...
FileZilla 3.7.0...
ChrisTV 5.75
BSPlayer Pro 2....
Rotativki
SquirrelMail + ...

Top 10 Downloads

n-Track Studio ... [13354]
Registry Mechan... [13122]
Super MP3 Downl... [13102]
Microsoft Secur... [12834]
Rotativki [11887]
Hiren`s v10.0.9 [9737]
K-Lite Mega Cod... [9214]
BitComet 1.21 F... [9165]
Black Market fo... [8367]
MOBILedit! 6.1.... [7937]
Ново от Калдата